ЧАЧАНСКА општа болница је једна од ретких здравствених установа у Србији у којима нема листа чекања за ортопедске операције, односно уградњу протеза колена и кука, за офталмолошке интервенције, то јест за операцију катаракте, као и за интервентне кардиолошке процедуре - ангиографије и имплантације стента. Ово је, за "Новости", казао директор болнице др Радослав Милошевић, напомињући да нико од пацијената на те интервенције не чека дуже од 30 дана.

- Ово је резултат боље организације служби у болници, као и повећаног обима посла. Поред тога, велики допринос је дало Министарство здравља, које је само ове године за набавку апарата у нашој установи издвојило 40 милиона динара, ту бих, пре свега навео куповину рендгенског апарата са Ц луком за ортопедију, као и ултразвучног апарата за очно одељење - казао нам је др Милошевић.

Он је додао да је само у првих шест месеци у чачанској болници урађено 150 ортопедских операције уградње протеза колена и кука, као и 463 операције уградње сочива, односно операције катаракте. У ангио-сали, од недавног отварања па до данас обављено је 1.148 процедура са уградњом 402 стента, а за првих шест месеци текуће године урађене су 533 ангиографије са уградњом 211 стентова.

Прочитајте још - Чачанска болница демантује др Радојевића: Свега има довољно

- Тиме што смо укинули листе чекања у ове три области стекли су се услови да потписујемо уговоре о пословно-техничкој сарадњи са другим здравственим установама у окружењу, којима ћемо пружати услуге за пацијенте који се налазе на њиховим листама чекања - рекао је др Милошевић.

- Тако већ за болнице у Ужицу и Аранђеловцу радимо операције катаракте, за КЦ Крагујевац и болницу из Новог Пазара радимо ортопедске операције, а ангиографије и уградњу стента за установе из Новог Пазара и Краљева.

Директорка филијале Републичког фонда за здравствено осигурање у Чачку Нада Симовић недавно је такође потврдила да у чачанској општој болници практично не постоје листе чекања и да се све здравствене услуге пружају у законском року до 30 дана. Она сматра да је то резултат чињенице да је РФЗО обезбедио довољно средстава за извођење операција, као и добре организације служби у болници.


РАДИОЛОГИЈА

У чачанској болници једино су још остале листе чекања на радиологији, односно за разна снимања ЦТ апаратима. Међутим, како истиче др Милошевић, и овде се поштују законски нормативи, па нема кашњења у дијагностиковању.