НА градским и приградским линијама, путнике свакодневно превози 179 аутобуса, а тренутно само 72 возила имају уграђен клима-уређај. Тако су они који се превозе у Новом Саду, али и ван града у возилима без овог уређаја, прунуђени да се по врелини превозе, а расхлађују како знају и умеју.

У ЈГСП "Нови Сад" објашњавају да процес рада у градском превознику предвиђа дневни распоред на линије у складу са превозним потребама, капацитетима и структурама возила, па, у складу са тим, климатизовани аутобуси се распоређују на градске и приградске и међумесне линије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГУЖВА НА ''ШТРАНДУ'': Бућ у Дунав, па под туш

- Свесни смо да у време великих врућина садашњи број аутобуса са клима-уређајима није довољан, и зато улажемо велике напоре на подмлађивању возног парка - истичу у ЈГСП "Нови Сад" и најављују да ће се ситуација ускоро попоравити.

У току је, како напомињу у овом градском предузећу, куповина осам миди и 13 соло аутобуса, а та бројка ће, додају, бити значајно увећана.

- Из градског буџета је 25. јуна за набавку 20 нових зглобних и 30 соло возила издвојено 700 милиона динара - кажу у ГСП "Нови Сад". - Уз то, најављено је још 850 милиона за нова возила догодине.

Тиме ће се постићи да више од половине аутобуса градског превозника буде нова. Самим тим, путници ће добити превоз какав заслужују, климатизован и удобан, а предузеће ће остварити зацртани циљ пословања.

Док не стигну нови аутобуси са уграђеним "климама", највише притужби имају путници из околних приградских насеља, који у врелим аутобусима проведу и више од пола сата док не стигну у град, или у повратку кући.

- Не знам по ком принципу одлучују у које време и на којим линијама ће виозити аутобуси са климама, али они опремљени са расхладним системом, који возе до Ковиља, могу се на прсте једне руке избројати - жали се Радиша С, житељ овог приградског места. - Требало би да узму у обзир и дужину путовања, јер није исто возити се 15, или 45 минута у возилу у којем је сигурно више од 40 степени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На каналу кајак центар

ЛЕТЊИ РЕД ВОЖЊЕ

АУТОБУСИ градског превозника, од 24. јуна, саобраћају по летњем реду вожње који подразумева временске корекције аутобуских полазака, усклађене са потребама корисника услуга превоза у наредним месецима. Овај ред вожње је уведен због очекиваног смањења броја путника због коришћења годишњих одмора и летњег распуста у школама и на факултетима.