Недимовић у Бикову: Неизвесност највећа мука сељака

Ј. ЛЕМАЈИЋ

уторак, 02. 07. 2019. у 21:32

Недимовић у Бикову: Неизвесност највећа мука сељака

Министар Недимовић на фарми у Бикову

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у уторак у газдинству у Бикову саслушао невоље сточара. Важно отварање тржишта у Кини и стабилност цена

СА својих 2.300 свиња и 160 јутара земље коју обрађује, Саша Синеш из Бикова, села надомак Суботице, од пољопривреде може пристојно да живи, али уз велики рад, труд и константну бригу и неизвесност. Управо на ту несигурност, која не мори само њега, већ и друге пољопривреднике широм Србије, он је у уторак имао прилику да се пожали министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, који је обишао његово газдинство.

- Имам 200 крмача са пратећим подмлатком, а земља који обрађујем је углавном државна, коју смо као сточари добили по праву пречега. То нам је помогло, јер доскора нисмо могли да дођемо до закупа државног земљишта - искрен је домаћин Саша Синеш, са којим на газдинству ради цела фамилија, али због обима посла мора и да запошљава раднике. - Проблем је што ситуација са ценом осцилира. Некада је јако добра, па нам нису потребне ни субвенције ни друга помоћ, а некада смо у дебелом минусу. Цена од 160 динара плус ПДВ је сасвим солидна произвођачка цена, све изнад је супер, а испод проблем. Били смо у ситуацији да је цена 135 динара, а било је и испод тога. Све у свему, у Србији се може живети од пољопривреде, наравно није лако, али је опет боље него што је било раније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КВАНТАШ ЈЕФТИН, ВОЋАРИ БЕСНИ: Убише нас, а држава гледа

Да су примедбе пољопривредника реалне, сматра и министар Недимовић, али и поручује да држава активно ослушкује потребе аграра, а доказ за то је издавање државне земље сточарима по праву пречега.

- Најважнија ствар у сточарству је да људи имају земљу за своје фарме и донели смо одлуку да убудуће дајемо пољопривредно земљиште по праву пречег закупа, ове године ће се то односити на оне који држе папкаре и преживаре - говеда и овце, а следеће године ће то право имати и свињарски сектор - поручио је Недимовић. - Направили смо искорак који ће и побољшати квалитет земљишта, јер је из године у годину земља девастирана само зато што су се садиле култура на културу. Цена између 150 и 160 динара је уреду, имали смо доње екстреме. Са отварањем нових тржишта, и цене ће се стабилизовати, и верујем да ће ово што радимо са Кином умногоме да допринесе стабилности. Већ су нам послали потражњу и верујте, то су огромне количине, а ако испоручимо трећину или четвртину тог меса за Кину, направили смо озбиљан посао.

Војвођански паори могу и да рачунају на помоћ Покрајинске владе, која је у протекле три године уложила 7,5 милијарди динара за директне субвенционције газдинствима.

- Више 230 милиона динара смо издвојили за кратко време за сточарство и на тај начин опремили сточарске фарме и учинили их ефикаснијим и рентабилнијим и у крајњем случају конкурентнијим на тржишту - подсетио је Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду. - Позивам пољопривреднике да активно прате наше мере и конкурсе, да аплицирају, показали смо чврсте намере Покрајинске владе да се обезбеди довољно средстава за потребе војвођанских пољопривредника.

ПОМАЖЕ И ГРАД

ПО речима градоначелника Суботице Богдана Лабана, из градског буџета се издвајају средства за суфинансирање кредита пољопривредника.

- Да није помоћи Републике и Покрајине, сигурно не бисмо могли да урадимо 100 километара атарских путева, очистимо мреже канала - додао је Лабан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Добро дошли, млади џезери!

ПРЕДНОСТ ЗА МЛАЂЕ ОД 40 ГОДИНА

НАМЕРА Министарства пољопривреде је да пољопривредници млађи од 40 година добију право пречег закупа земљишта.

- То је идеја коју ћемо кроз измене Закона о пољопривредном земљишту валоризовати. Наравно, после јавне расправе која ће трајати три-четири месеца и свако ће имати право да каже шта мисли - најавио је Недимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације