КВАНТАШ ЈЕФТИН, ВОЋАРИ БЕСНИ: Убише нас, а држава гледа

Ј. Илић

02. 07. 2019. у 11:30

КВАНТАШ ЈЕФТИН, ВОЋАРИ БЕСНИ: Убише нас, а држава гледа

Фото Н. Живановић

Никад повољнија понуда у селу Удовице надомак Смедерева, али сељаци огорчени. Негодују због ниских цена, мањка купаца и амбалаже

Усијан асфалт од јулског сунца на кванташкој пијаци у Удовицама - воћарском епицентру овог краја. Усијане су и главе сељака док за багателу, кажу, продају своје крв, зној и сузе. Криви су им сви - од државе, преко откупљивача, до временске прогнозе. Никад јефтиније воће, никад мање купаца - то је разлог што овде хладне главе нема.

Прочитајте још: Јагодина: Стижу лубенице са њива, цена 80 динара

- Сликајте ову беду и срамоту - добацују репортерима "Новости" бесни сељани.

- Сликај ову брескву. Да гледа народ. Ово је 20 динара. У продавници 100 динара. Док поплаћам све, остаје ми - нула. Убише нас, а држава гледа. Да л' боље да побацамо све у Дунав, па и ми да поскачемо - огорчен је Небојша Гачић из Брестовика.

Ножем да засечеш по ваздуху - незадовољство пуца као презрела лубеница. Љутња ових трудбеника жеже као врелина, а утркују се да докажу колико је тешко изводећи рачуницу да су цене и до 40 одсто ниже него прошлог лета.

Прочитајте још: Храна и безалкохолна пића у Србији јефтинији 22% него у ЕУ

- И прошле године била мука, али сада је катасторофа. Ову брескву што сад дајем за 40, прошле године сам продавао за 80 динара. Бре, неки јуче за 18 динара давали брескву као лутка - жали се Џаја из Луњевца.

Док цени квалитет рода, Миомир Аврамовић има случну рачуницу.

Зоран Милосављевић из Умчара декламује пијачни барометар, упоређујући цене код сељака и у маркетима.

- Купујемо авионе и камионе, а сељак изумире. Бресква овде 20 и 25, а у продавници 80 и 90. Где то има - каже разочарано.

ОТКУПЉИВАЧИ - Цена брескве и нектарине у откупу је 25 до 30 динара, док је индустријска бресква 10 динара. Кајсија за индустријску прераду откупљује се за 20 динара - каже Бобан Марковић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе у Коларима.

Кванташ у Удовицама "рекламирају" као најјефтинији у Србији, чули су воћари на телевизији. А некада је овде свакодневно дефиловало више десетина шлепера за Русију. Данас, извоза готово да нема. Непристојно је овде питати и реда ради "како иде?".

- Шта иде? Не иде. Цене оборили - 30 динара првокласна кајсија, а неће нико да је купи. Препродавци крчме, а ми не можемо да преживимо. Вишње нисам ни обрао, дневница три хиљаде динара. Минус чист - јадикује Милош Јанковић из Бегаљице.

Јанковић анкетира по пијаци колеге да ли су за велики штрајк, блокаду ауто-пута, јер другачије, каже, не зна како да изађу на крај са големом муком.

Облачинска вишња је обрана. Почетна цена била је 60, а на крају бербе 30 динара. Због недостатка амбалаже, хиљаде килограма отишло је у другу класу, а због мањка сезонаца, надница је скочила на 25 динара по килограму, те су произвођачи остали са малом зарадом, а многи и празних џепова.

- Стање је за плакање - оцењује Јоца Карић из Камендола који продаје вишњу шумадинку. - Произвођачи немају своје ја. Не могу да се договоре око цене. Ова вишња у шпицу може да се прода за највише 60 динара, а мене кошта 50, па ти види, лутко.

Као да је оволика мука мало, воћари ове сезоне имају главобоље јер је несташица амбалаже, кажу, епидемијска. Гајбица је овде - као бинго.

Због свега, произвођачи и препродавци испод ока се гледају, као непријатељи. Сељаци меркају и оно мало купаца што се појави знајући да ће им "убити" цену до вечери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Niko

02.07.2019. 11:40

Da oni imaju i malo mozga, ne bi prodavali polu proizvod tako jeftino, vec bi pravili gotov proizvod sokove, marmelade, prodavali voce u kutijama po 300g...i tako zaradili pare...koliko kosta tegla marmelade a koliko kilogram voca?? Velika je razlika.. Al izgleda da to niko od njih ne zna

alfa...!

03.07.2019. 13:15

@Niko - Ha ha ha ha ha,jel misliš da sam ja,kao kupac,da ću da kupujem voće po 300 grama,mene interesuje cena po jedinici mere,a to je kg odnosno litar,dok na sva druga pakovanja se uopšte na obazirem...

Gradimir Radivojević

02.07.2019. 13:38

Sve prave nakupci i dižu cene na pijaci, a proizvođač nezaštićen od države propada.

Shumi

02.07.2019. 15:42

Kakve marmelade i gotov proizvod, ja sam svaki dan na toj pijaci.Mi seljaci se zaduzimo za hemijska sredstva, djubrivo i gorivo, pod dugovima smo. Kada dodjem vreme da se bere breskva kajsija bilo sta, to se bere svaki dan, po 500 kg do tonu dnevno, ko ima vise i placa radnike i vise. Nema vremena seljak da pravi dzemove i sokove, rakiju jer prvo nema vremena, pogotovo sto nema ni para i mora da je da i za dzabe i u rinfuz jer mora da plati kredit, mora da plati račune.

Shumi

02.07.2019. 15:43

. A ko je bio u Udovice, to nije kvantaska pijaca, to je pakao! Jer nekad dodjes da prodam robu ujutru a prodas je uvece za dzabe, ceo dan beres po suncu i ceo dan je prodajem na beton bez hladovine.Pravi pakao. Ovo je samo mali deo velikog velikog problema za kojeg nikoga nije briga, seljaka jeste briga ali nema vremena da bilo sta uradi, voce ne moze da stoji, a mora da ga bere za to sto smo u dugovima do guse u proseku oko 5 hiljada evra! Da 5 hiljada evra prosecna vocarska porodica.

Niko

02.07.2019. 17:25

Kazes nemas vremena... Pa sta hoces leba bez motike,lepse ti je da ceo dan sedis u kamionu nego da pravis marmeladu... Bio marmelade kostaju kao tvoji 5 kg breskva a tegla 540g.Zemlja prodavac : slovenija a zemlja porekla Srbija, kupljeno u Trstu

deki smederevac

02.07.2019. 18:09

Sve je tacno preneseno ali nasi proizvodjaci moraju da shvate da su zlatni dani (nove kuce,dzipovi ,kuce po banjama i sl.) sa direktnom prodajom Rusima zauvek prosli .To sledi i sa jabukama ,Izlaz su nova trzista i gotovi proizvodi naravno uz sugestije nadleznog Ministarstva .

Dule Tošić

03.07.2019. 23:05

nakupci nakupci pametan bio Hitler što brzo Jevreji i oni vladaju svetom preprodajom

Marko

31.07.2019. 07:43

@Dule Tošić - Pa preprodaj i ti da vidis kako je to slatko,kad ti taj jadni seljak uvali pola gajbe totalnog otpada,ili u kutiju karfiola od 150 din.nabije celo dno kupusa bas su oni jadni