- ПРОБУДИО ме је страшан прасак. Погледао сам кроз прозор и видео вагоне у свом дворишту - с неверицом прича Слађан Драгутиновић из деспотовачке Улице 9. октобар, чија је кућа тик уз пружни прелаз на коме су сада преврнути вагони теретног воза, који је исклизнуо из шина у суботу око два сата иза поноћи. Његова супруга Тамара додаје да се несрећа догодила тачно у 2.05, када је чула страховит прасак. Много се, каже, уплашила, јер је и трудна, па се додатно узнемирила када је у свом дворишту видела вагон, који се зауставио на само 15 метара од куће.

Слађанов отац Миле, који у моменту несреће није био код куће, каже да је срећа да је воз ударио у јак потпорни зид. Да није било њега, вагон би улетео право у кућу и срушио би је.

Несрећа се догодила када је теретни воз с дванаест вагона пуних угља из рудника "Рембас" из Ресавице исклизнуо из шина између станица Ресавица и Деспотовац, баш на пружном прелазу. Због тога је друмски саобраћај обустављен и усмерен на алтернативне правце. Воз је превозио угаљ из рудника за Свилајнац.

Полиција и железничка комисија до закључења овог издања нашег листа нису утврдиле узрок ове несреће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Воз са фосфорном киселином исклизнуо из шина у Шапцу

- Било је језиво. Најпре је искочила локомотива, а онда је падао један по један вагон. Однето је и четрдесетак метара пруге. Мислим да се воз пребрзо кретао, пруга је прављена за брзину до 30 километара на сат - каже један Деспотовчанин.

Слађанов отац, Миле Драгутиновић


Други саговорник додаје да је цела пруга у том делу била нестабилна, па је реконструисана пре два месеца. Прагови су били пропали, а шрафови који су их држали, могли су рукама да се изваде. Зато је, сматра он, до несреће највероватније дошло због пребрзе вожње или отказивања кочница.


ЖАЛЕ ЗА ЖЕЛЕЗНИЦОМ

МЕШТАНИ Горње Ресаве кажу да је штета што је железнички саобраћај "устукнуо" пред камионским, јер би превоз робе железницом био много јефтинији и еколошки чистији, док камиони уништавају путеве. Некада је, сећају се, постојала и путничка железничка линија Београд-Ресавица, али је она укинута седамдесетих година прошлог века. Станице су биле чак у свилајначким и деспотовачким селима.