Реконструкцијом фасаде и крова и заменом столарије главне зграде Опште болнице у Лесковцу започет је трогодишњи инвестициони циклус улагања у ову установу, која ће бити потпуно обновљена од сутурена до последњег спрата. Болницу очекује адаптација ентеријера и комплетне инфраструктуре, од водовода и канализације до новог система грејања, лифтова, електроинсталација и увођења ЛЕД расвете. Укупна вредност инвестиције је 21 милион евра, од чега ће између пет и шест милиона евра бити уложено у нову медицинску опрему.

- Када све буде готово, наша болница ће моћи да стане раме уз раме клиничких центара у Србији. Имаћемо најсавременије услове за дијагностику и лечење, а оволики новац у нашу болницу деценијама није уложен. Спољни радови требало би да буду окончани до краја новембра, док ће се у другој фази сукцесивно обнављати и ентеријер целе главне болничке зграде. Припремамо планове за рад у таквим условима, јер морамо бити спремни за све хитне и неодложне интервенције. Свакако да ће редовни оперативни програм, док радимо сале, бити редукован, али ту рачунамо на помоћ колега из околних градова - објашњава др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у Лесковцу.

Ова здравствена установа добиће магнетну резонанцу која је намењена пацијентима целог југа Србије, још по један скенер и дигитални рендген, савременији од постојећих, нове операционе сале и много боље опремљене ерго, кардиолошке и гастроентеролошке кабинете. Свуда где за тим постоји потреба стићи ће нови ултразвучни апарати, а реновирани простор добиће и централна стерилизација са два нова апарата.

- У простору старе дијализе формираћемо и савремену централну интензивну негу по највишим европским стандардима, где ће сви витални параметри пацијената бити праћени непрекидно, док ће досадашње прерасти у полуинтензивне неге, које ће такође добити нову, најсавременију опрему. Имаћемо и нову организацију Ургентног центра. Она ће омогућити бржи улаз санитетских возила и лакшу тријажу пацијената - каже др Димитријевић, и наглашава да се много тога мора урадити и на односу особља према пацијентима.

Др Небојша Димитријевић

Нови услови и организација болнице добри су и за запослене, али је најважније да ће пацијентима олакшати боравак у њој. Пројекат реконструкције финансира се средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима, а ова установа у свему има и велику подршку локалне самоуправе.

СВЕ НОВО У БОЛНИЧКОМ КРУГУ

У лесковачкој Општој болници истичу да је много тога урађено на обнови и других објеката у болничком кругу. Потпуно је реконструисано инфективно одељење, а раније и Служба педијатрије.

- Радимо и на пројектовању новог простора рехабилитације и физикалне медицине, као и пнеумофизиологије - каже Димитријевић.