- ОЈ јаворе, јаворе, ти си дрво најбоље, шири гране на све стране, не дај сабор да престане...

Са овом поруком, у духу старе народне песме, на Јавору су се растали учесници 24. сабора двојничара и старих инструмената. А поруку је, отварајући светковину народног стваралашта, упутио Раде Новаковић (84), из Краљева, који се бави педагошким радом и сарађује са етно-одсеком Музичке школе. Раде је, иначе, један од најстаријих учесника и, уз Миливоја Маричића и Аца Марковића, троструки је победник Сабора, чиме се стиче звање "мајстора двојница".

ГОТОВО четврт века у висовима Јавора, најпре у Кушићима, а последњих година код споменика мајору Илићу и јаворским јунацима и недалеко од Карађорђева шанца, одјекују звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, дипли и других старих инструмената. Уз времешне чуваре традиција, овде се кали подмладак, на коме остаје изворно народно стваралаштво. Многима је ово први наступ или такмичарско учешће, охрабре их аплаузи публике, дипломе и пехари.

- Многима је чудно да девојке свирају двојнице, а мени је то љубав коју ми је пренео деда Павле. Имам довољно времена за школске обавезе и кућне послове, па и за друштвене мреже, али увече обавезно по два сата увежбавам мелодије на двојницама - каже Маријана Обрадовић, на јесен краљевачка средњошколка.

МЕЂУ песмама на Сабору најчешће су била момачка и девојачка дозивања, па тугованке, а у колима надигравања и завичајне чобанске јавке. Чланови жирија - професори музичке културе Анита Пешић Ивковић из Ивањице и Александра Савић из Врњачке Бање и етномузиколог Дејан Чекановић из Крагујевца, оцењивали су 49 такмичара.

Прочитајте још: Политичар сања да буде чобанин

У конкуренцији 14 двојничара победници су Милутин Сатарић из Горњег Милановца и Марина Стевановић из Приложнице, код Љига, која има 13 година. У свирању на старим инструментима најуспешнији су били Драго Матијашевић из Никшића на диплама и фрулаш Љубиша Ђорђевић, 16-годишњак, из Бруса.

Полазници школе фруле из Бруса - Фото Д. Гагричић


- Учесници Сабора показали су да инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени. Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница. Тако су награђени најмлађи - Милован Симић, Милица Цинцаревић, Сања Миловановић, Марина Стевановић, Миљојко Ђоковић, Миливоје Марковић и Стојан Шпановић - каже Снежана Хаџи Златић из Дома културе у Ивањици, организатор Сабора.

У СПОМЕН НА ЈУНАКЕ

САБОР на Јавору одржава се у недељу пред Видовдан, у спомен на јунаке Калипољске битке у Јаворском рату 1876. године и мајора Михаила Илића, Јагодинца, команданта Друге ужичке бригаде, који је, јунаштвом на Чемерници и у јуришу на турски шанац на Јавору, са 32 године отишао у легенду.