ВИДОВДАН је друго име за традицију која се у Крушевцу сваке године негује уз сећање на настрадале косовске јунаке и оснивача града кнеза Лазара Хребељановића. У протеклих 630 година, у некадашњој Лазаревој престоници успели су да сачувају драгоцено наслеђе Моравске Србије, које се види на сваком кораку: од дворске цркве Лазарица до Споменика косовским јунацима, откривеног 28. јуна 1904.

- Видовдан је за све нас у Крушевцу посебан дан. Владика Давид служиће литургију у цркви Лазарица, а литија ће пролазити централним улицама, све до Споменика косовским јунацима, где ће се одржати помен - каже отац Жељко Марковић, старешина цркве Лазарица.

У Епархији крушевачкој се надају да је дошло време и да се дворска црква Лазарица, подигнута у славу рођења Лазаревог сина, деспота Стефана Лазаревића, ослика фрескама. Последњи пут је ова значајна богомоља обновљена пре 130 година трудом архитекте Пере Поповића, који је поново оживео моравску пластику, розете и старе куполе.

Недалеко од цркве, унутар остатака Лазаревог града, Народни музеј брине о стотинама вредних средњовековних експоната, оружја, посуђа, накита, нумизматике из времена Хребељановића.

Прочитајте још - ВИДОВДАН: Празник српске саборности и надахнућа

- У последње две године смо у оквиру сталне поставке уврстили и родослов Лазара Хребељановића, репринт записа повеље о оснивању града, запис са Мраморног стуба - наводи историчар Горан Васић, директор Музеја. - Ових дана наставља се пројекат обнове Крушевачког града, започет прошле јесени, и радиће се на археолошким истраживањима од западног бедема све до донжон куле, а потом ће бити одрађена конзервација. Наш циљ је да на 650-годишњицу оснивања Крушевца буде обновљен највећи део комплекса.

Богата историја о прошлим год

ишњицима Косовског боја похрањена је и у Народној библиотеци, где је претходних дана организована Међународна научна конференција "Косовска битка у историји и традицији", где је представљен пројекат "Од ситка до скана". Библиотека ће добити посебну интерактивну витрину где ће сва грађа из фондова бити доступна читаоцима путем тач-скрина.

Прочитајте још - ВИДОВДАН: Празник српске саборности и надахнућа

- Само Фонд Завичајног одељења има више од 3.000 публикација које се на неки начин баве тематиком Косовске битке - предочава мр Снежана Ненезић, директорка Библиотеке. - Одлучили смо да ту грађу учинимо доступнијом млађим корисницима тако што ћемо користити модерне технологије, њима блиске.

"ОЛИВЕРА, КЋИ МИЛИЧИНА"

Дух са Газиместана живи и у Крушевачком позоришту, где је ове недеље премијерно изведено дело "Оливера - кћи Миличина". Поводом шест векова Крушевца, позориште је извело сценску трилогију "Смрт мајке Југовића" Иве Војновића, "Оливера" Петра Петровића Пеције, и "Кнез Лазар" Звонимира Костића, а поводом шест векова од Косовског боја, пред публиком се на Слободишту нашла представа "Лазар, велики кнез", а покровитељ су биле и "Вечерње новости".