КОМАРЦИ су се уз обалу Тисе толико намножили, да ситуација у општинама Сента, Кањижа, Чока и Нови Кнежевац поприма карактер елементарне непогоде. Утврђено је да је на појединим локалитетима број комараца 100 пута већи од критичних вредности. Зато у Сенти планирају нови, ванредни третман, док Нови Кнежевац није успео да уради ниједан, иако су уговор са новосадском "Циклонизацијом" закључили још у фебруару.

- И Општина Сента је у фебруару закључила уговор са "Циклонизацијом". У мају и јуну урађено је третирање ларви из ваздуха и са земље. Након тога је смањена бројност, међутим услед обилних киша и пораста водостаја Тисе, ситуација се знатно погоршала. Уз претпоставку да ће се цветање Тисе завршити до краја ове недеље, нова акција уследиће следеће седмице. За уништавање комараца у буџету је предвиђено пет милиона динара. Уколико буде потребе, сума ће се повећати - каже Игор Стојков, секретар СО Сента.

Прочитајте још - Тендер закочио прскање

У Потисју су свесни да уништавање у једној од ових општина неће решити проблем, па су се договорили како да делују удружено. У том циљу, општина Сента иницирала је заједнички састанак представника пет општина: Кањиже, Новог Кнежевца, Чоке, Аде и Сенте са представницима "Циклонизације" из Новог Сада која обавља третман. Међутим, природни феномен цветања Тисе, који је у току, поред свих специфичности и лепоте, одложио је посао...

НЕПОДНОШЉИВО У НОВОМ КНЕЖЕВЦУ

У НОВОМ Кнежевцу нису успели да ураде ниједан третман против комараца.

- Због кише нисмо могли да прскамо, а онда је почело цветање Тисе. За уништавање комараца предвидели смо три милиона динара и надамо се да ће се третман што пре обавити, јер је неподношљиво - истиче Радован Уверић, председник општине Нови Кнежевац.