ОДБОРНИЦИ скупштине града, на заседању у среду, усвојили су предлог да град Врање добије у власништво објекат "Харемлук", који је део чувених Пашиних конака и пренамени га у објекат за културна дешавања са сталном поставком.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врање: Манифестације маме госте

Овај објекат, који је у својини Републике Србије, требало би да буде уступљен граду без накнаде и непосредном погодбом, чуло се на скупштини. Услов је да објекат буде јавно добро, а не угоститељски објекат, чему град и тежи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врање: Рад у инат дефициту

- На последњој аукцији, која је била крајем априла, нико се није јавио да закупи овај простор, што је на неки начин нама био сигнал да га пренаменимо за потребе културног садржаја. Када град добије овај објекат, објединиће се ово јединствено културно наслеђе града - рекао је за скупштинском говорницом градоначелник Слободан Миленковић.

Он је напоменуо да ће се ускоро реконструисати Баба Златина улица у којој се налази Музеј-кућа Боре Станковића, као и чувена Прибојчићева кућа у непосредној близини Борине, чиме ће и овај део града добити једну целину, која и те како може бити занимљива туристима.

Пашини конаци, које је изградио Рауф-бег Џиноли 1765, налазе се у самом центру града и чине га две велике грађевине. Здање у којем је Народни музеј зове се "Селамлук" и у њему је био смештен бег Џиноли. Друго здање служило је за становање његових жена и зове се "Харемлук".

"Харемлук" је двадесетак година био под закупом "Симпа" и тада је био један од најелитнијих угоститељских објеката на југу Србије. Након раскида овог уговора, а према одредбама Закона о јавној својини, "Харемлук" је припао Републици и дат је на управљање Дирекцији за имовину, која га је наменила за комерцијално коришћење у сектору угоститељства, што није дало резултате. Након једног покушаја да се овом угоститељском објекту врати стари сјај, закупци су одустали те је елитни објекат у центру града препуштен зубу времена.

Одборници градске скупштине

ЗАВРШНИ РАЧУН

НА 35. седници Скупштине града одборници су усвојили Одлуку о завршном рачуну. У образложењу члан градског већа задужен за буџет и финансије Бојан Костић је рекао да је карактеристично за прошлу годину да је уређен систем Централног регистра фактура, настављен интензивни инвестициони циклус, ревитализован рад Градске апотеке, и отклоњено 97 одсто недостатака које је утврдила Државна ревизорска институција у односу на 2016. годину.