ТРИ радника из Турске повређена су у среду у 14.25 на градилишту станова за припаднике војне безбедности у насељу Стеван Синђелић у Нишу када је експлодирала касетна бомба заостала из НАТО агресије. Они су запослени у турској фирми "Тасyпи" и одмах су пребачени у нишки Клинички центар. Срећом, нису животно угрожени и након дијагностике су пуштени на кућно лечење.

Како сазнајемо, највероватније је експлодирала касетна бомба коју је, током извођења радова, багер извукао и просуо на земљу. У том тренутку радници су били на свега неколико метара, па је права срећа да су остали живи, кажу радници.

- Ми смо дошли у контролу и обилазак градилишта. Били смо унутра у згради када је одјекнула експлозија. Изашли смо напоље и видели облак дима. Одмах смо позвали Хитну помоћ да збрине повређене, а убрзо су сви били евакуисани - причају нам радници овог градилишта.

Како су за "Новости" рекли из нишког Клиничког центра, радници су задобили углавном лакше повреде.

- Реч је о мушкарцима старим 45, 49 и 24 године - потврдили су из КЦ Ниш.

Подручје градилишта, које је у саставу великог насеља Стеван Синђелић, саграђеног на простору касарне "Стеван Синђелић", је током НАТО агресије засипано тонама најразличитијих бомби. Иначе, експлозија се догодила у време одржавања тактичке вежбе удружених снага безбедности у комшилуку, на простору касарне, па су мештани околних зграда мислили да је реч о импровизацији.

- Чули смо експлозију, пре тога смо гледали вежбу и уопште нисмо повезали да је реч о правој експлозили - кажу комшије из овог нишког насеља.

Градилиште на ком се догодила експлозија, отворено је почетком ове године. Планирано је да на њему буду изграђени војни станови. Надлежни су још на почетку радова упозоравали да постоји бојазан на том терену од заосталих касетних бомби. Због свих ових околности је и наложено детаљено рашчишћавање терена. Ипак, резултати тих акција нису приказивани у јавности.

Припадници МУП испитују све околности овог догађаја, након чега ће и утврдити о ком типу експлозивне направе је реч. Истрага ће показати да ли се ради о касетној бомби, како се сада незванично сумња, или о бомби из неког ранијег периода, из Другог светског рата.


ОД 1999. ГОДИНЕ ЖИВИМО У СТРАХУ

МЕШТАНКА која живи непосредно уз градилиште, каже, за "Новости", да експлозије за њу и њене комшије нису ништа ново:

- Годинама су могле ту да се чују експлозије, јер је војска чистила терен од бомби. Ништа ново ово није за наше насеље и крај. Ми још од бомбардовања 1999. године живимо сви у страху да ћемо нагазити и сами налетети на неку бомбу...


ПОВРЕЂЕНИ ПУШТЕНИ НА КУЋНО ЛЕЧЕЊЕ

Тројица турских држављана, који због повреда задобијених на једном од нишких градилишта на коме су радили, примљени у Ургентни центар Клиничког центра Ниш, отпуштени су на даље кућно лечење, након што су урађене комплетне дијагностике и све медицинске претраге.

Како је саопштено, одмах по пријему у амбуланте и собу за реанимацију Ургентног центра, турски држављани А.А. (49), Д.С. (24) и К.У. (44), сагледани су од стране читавог тима дежурних лекара, те је након урађене комплетне дијагностике, утврђено да су сва тројица, на сву срећу, задобили лаке телесне повреде у виду површинских огреботина и нагњечења екстремитета.

Након превијања и давања терапије, а на основу стручног мишљења и одлуке лекара специјалиста нишког Клиничког центра, сва три пацијента, отпуштена су на даље кућно лечење.
Прочитајте још: ПОЖАР КОД НИША: Изгорело 19 животиња заробљених у брвнари