У НАСТАВКУ покрајинске акције "Недеља за чистију Војводину" у среду је у Новом Саду неколико стотина грађана, међу којима су се посебно истицали спортисти и активисти невладиних организација, чистило обале Дунава.

У акцији чишћења Шодроша и Рибарског острва активно су учествовали градоначелник Милош Вучевић и Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине. - Нови Сад је наша кућа. Морамо водити рачуна о хигијени града на исти начин као у својим становима. Ако бацамо смеће тамо где не треба, стварамо дивље депоније, остављамо намештај поред контејнера, не можемо очекивати да наш град буде чист - изјавио је градоначелник.

Он је поручио да је у процесу унапређења чистоће, неопходно најпре да се делује превентивно.

- Треба да подстичемо друштвени активизам и да едукујемо млађе генерације, али истовремено и да имамо строге санкције за оне који не поштују јавни ред и прљају свој град - нагласио је Вучевић.

У Новом Саду су, у том погледу, драстично повећане казне за несавесне грађане који бацају смеће тамо где стигну.

- Очекујемо да инспекција буде још агилнија и да оне који не поштују прописе, адекватно санкционишу у складу са законом. Најбоље би било када уопште не бисмо имали потребу за кажњавањем, али ја мислим да онај ко прља Нови Сад, тај га не воли - закључио је Вучевић, наглашавајући да граду треба вратити сјај који га је красио.

Ресорни покрајински секретар Галић навео је да у тој акцији активно учествује 20 јединица локалне самоуправе, у којима се укупно чисти 36 локација.

- Приликом промоције акције, рекли смо да ћемо очистити Војводину у једној недељи. Ово је најбољи пример како сви заједно, уз минималне трошкове, можемо да будемо ефикасни - истакао је Галић.

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА

АКЦИЈУ организују Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине заједно са Националним парком "Фрушка гора", ЈП "Војводинашуме", Градом Новим Садом и другим локалним самоуправама и волонтерима.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Почела акција чишћења приобаља Дунава и Саве