У оквиру кампање заштите животне средине "Погледај око себе", делегација Европске уније предвођена амбасадором Семом Фабрицијем и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић боравила је у Ужицу. Уз истицање податка да је ЕУ и до сада била највећи партнер наше државе у заштити животне средине, наглашено је да ће до 2030. године она донирати око 800 милиона евра Србији, за пројекте у овој области.

Како је Ужице један од најзагађенијих европских градова, нарочито када је реч о аеро и загађењу вода, челници града су истакли да ће се овај проблем у наредним годинама одлучније решавати. Проблем загађења ваздуха решава се кроз започети процес гасификације, а градоначелник Тихомир Петковић је нагласио да је Ужице већ инвестирало око 10 милиона евра у ове послове. Најављена је изградња кишне канализације у насељу Крчагово уз помоћ ЕУ.

Министарка Јадранка Јоксимовић је нагласила да Србија као кандидат за чланство у ЕУ користи доступне фондове, око 200 милиона грантова:

- Значајан део новца, око шест милиона евра биће обезбеђено за наставак пројекта у вези са Регионалном депонијом "Дубоко", а тиче се пре свега сепарације отпада. Тиме ћемо продужити век депоније. Инфраструктура је важна али су важне и наше навике и одговорност према себи и животној средини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радојичић и Фабрици разговарали о сарадњи, пројектима, екологији... 

ВАЖНОСТ

ЖЕЛИМО да подижемо свест свих да је заштита животне средине важна и да се тиче сваког грађанина. Уследиће посете осталим градовима у Србији у оквиру ове кампање - нагласио је Фабрици. - Током претходних 19 година ЕУ је инвестирала око 400 милиона евра у заштиту животне средине у Србији.