НИШКИ УНИВЕРЗИТЕТ: Ван буџета хиљаду бруцоша?

Д. АЛИХОЏИЋ

уторак, 25. 06. 2019. у 07:50

НИШКИ УНИВЕРЗИТЕТ: Ван буџета хиљаду бруцоша?

Фото Д. М.

У граду на Нишаву у току је уписни рок, најпопуларнији Филозофски и Медицински факултет. За 5.000 места, од тога 3.300 на "државној каси", пријавило се 4.366 младих

АКО је судити по броју пријављених кандидата за полагање пријемних испита на 14 факултета нишког Универзитета најпопуларнији програми су психологија и англистика на Филозофском факултету, сва три програма на Медицинском, али и рачунарске науке на ПМФ и Електронском факултету, али и сви програми Факултета уметности. Проректор за наставу, проф. др Властимир Николић очекује да уписни процес буде успешно завршен до 1. јула.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ниш: Нова прилика за "вечите студенте"

За 5.000 места, од тога су 3.300 буџетска, пријавило се 4.366 кандидата који ће у уторак и среду полагати пријемне испите. И на први поглед је јасно да ће бар хиљаду њих морати да плати школарину које се крећу од 60.000 до 120.000 динара.

- Ове бројке су сада прелиминарне јер прави увид у ситуацију имаћемо тек када будемо окончали упис. Наиме, неки су се пријављивали на више факултета, а зависно од успеха изабраће где ће студирати - каже продекан проф. др Властимир Николић и додаје да је од прошле године нишки Универзитет богатији за још један факултет, а то је Пољопривредни у Крушевцу који први пут уписује студенте у јунском року. Прошле године је због кашњења са акредитацијом упис обављен у октобру. Пријављивање на овом факултету трајало је до 24. јуна.

И на Филозофском факултету први пут уписују у јунском року студенте германистике - за 30 места пријавило се 56 кандидата. Иначе, Филозофски факултет је на основу броја пријављених кандидата најпопуларнија од 14 високошколска установа на Универзитету у Нишу. За полагање пријемног испита на неком од 13 студијских програма пријавило се 865 кандидата, што је највећи број када је реч о нишком Универзитету.

- Традиционално, студијски програми Психологија и Англистика привукли су највећи број кандидата, а по популарности су се издвојили и Комуницирање и односи с јавношћу, Социјална политика и социјални рад, Педагогија и Немачки језик и књижевност - каже декан проф. др Наталија Јовановић и додаје да се дипломе овог факултета високо котирају и да је због тога велико интересовање за упис.

- Са дипломом англистике или психологије раде чак и у ИТ сектору јер добијају широко образовање - појашњава проф. др Наталија Јовановић.

ПРОЛАЗНОСТ

ФАКУЛТЕТИ су у обавези да три одсто од уписаних бруцоша приме студенте из "рањивих категорија" односно оне који долазе из националних мањина или су особе са инвалидитетом. Они се уписују по афирмативним мерама Министарства просвете и не полажу пријемни испит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације