УПРКОС нестабилном времену и готово свакодневним падавинама, у краљевачком крају у току је санација саобраћајне инфраструктуре тешко оштећене у бујичној поплави која је почетком месеца погодила 66 од 68 месних заједница на територији града на Ибру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА У КРАЉЕВУ: Штета већа од пола милијарде

у незапамћеном удару бујичних водотокова срушена су или тешко оштећена 23 моста, углавном локалног и приступног карактера, као и 20 локалних и некатегорисаних путева, а, према прелиминарним проценама, штета на саобраћајној инфраструктури износи више од 400 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОТОП ПОСЛЕ НЕВРЕМЕНА: "Пливали" аутомобили у Београду (ФОТО+ВИДЕО)

На локалном путу у Сирчи, где је бујица потпуно срушила једину ћуприју, војска Србије је привремено поставила такозвани лансирни мост, путари су успешно одрадили санацију у Лешеву, у току су радови у Адранима, где је набујала Мусина река тешко оштетила мост на Ибарској магистрали, као и на још неколико критичних локација у Гледићком крају.

- Нико неће бити остављен на цедилу. Радови се обављају по приоритетима, само је потребно мало стрпљења. Најважније је да се свуда успостави несметана путна комуникација, што је за мештане од животне важности - каже Александар Несторовић, директор краљевачког ЈП за уређење грађевинског земљишта.

На јужној падини планине Котленик, бујица је тешко оштетила једину саобраћајницу према селу Трговиште, страдали су и локални путеви у Богутовцу, Лешеву, Годачици, Гледићу, Петропољу, Закути, мост на некатергорисаном путу Адрани-Мршинци.

- Проблем је како да дотерамо храну за стоку, али и намирнице за домаћинства. Мост више није за употребу, а практично је жила куцавица овог краја - кажу мештани овог дела Адрана.

Санација моста у Адранима

Приликом недавне посете поплављеном подручју у краљевачком крају, председник Србије Александар Вучић је најавио да ће сви мостови и путеви бити изграђени или, где је то могуће, поправљени, најкасније до краја ове године.

- Верујемо да ће тако и бити - поручују мештани Сирче, који су до постављања лансирног моста били практично одсечени од света. - Долазили су неки инжењери, снимали терен, радили прорачуне. Рекоше нам да ће пројекат за нови мост бити брзо готов.

ВОДОТОКОВИ

ИСТОВРЕМЕНО са санацијом саобраћајне инфраструктуре, у току је припрема пројекта за регулацију водотокова другог реда у краљевачком крају. У сарадњи са локалном самоуправом, овог посла прихватили су се стручњаци из ЈП "Србијаводе", из Института "Јарослав Черни" и "Енергопројекта".