КОМПАНИЈА "Тиса аутомотив", произвођач струјних каблова за ауто-индустрију, погоне има у Сенти и Бечеју, а трећи, већ у августу, отвaра у Кикинди. За почетак, ту ће радити 320 радника, од којих ће 160 бити искусни оператери, који већ раде у Сенти, а исти број биће ангажован са евиденције НСЗ-а.

Прочитајте још - ИТАЛИЈАНИ ВОЛЕ ШАБАЦ: Отворили 11. фабрику

Да би отворио погон у Кикинди, "Тиса аутомотив" је закупио халуWZ и све објекте некадашње фабрике "Банини", у Улици Николе Тесле, који су у власништву компаније "Јафа" из Црвенке. Само хала, која се већ припрема за производњу, има око 4.000 квадратних метaра, а читава локација 10.000.

- Објекте смо од "Јафе" закупили на годину дана, а после тога ће све зависити од тога како ћемо се развијати. Производњу покрећемо почетком августа. Кикинду смо одабрали због добрих услова, договора са Градском управом и квалитетне радне снаге, јер код нас у Сенти већ ради 700 људи из Кикинде. Едукација нових радника код нас је кратка, траје само пет дана, а након тога следи усавршавање од четири месеца. Потом сваки кандидат који задовољи услове добија посао на неодређено време - објашњава Акош Барна, директор фабрике "Тиса аутомотив" у Сенти.

Прочитајте још - "ТИСА АУТОМОТИВ": Газда плаћа и додатни стаж

Отварањем погона у Кикинди, Tisza Cipo group остварује свој циљ, да њени радници раде у месту у којем и живе. Такав план реализоваће се постепено, јер је у Сенти тренутно запослено чак 700 људи са подручја Кикинде који свакодневно путују на посао, а послодавац им обезбеђује превоз и плаћа трошкове.

- Сваки радник који путује из Кикинде губи свакодневно два сата на путовање. Али су веома вредни и допринели су добрим резултатима наше фабрике. Зато желимо да овде, где имамо квалитетну радну снагу и веома добру сарадњу са Градском управом, отворимо погон. Радиће се у две смене, а само у изузетним приликама, и у трећој. Наш план је да у августу следеће године у Кикинди раде сви наши радници који сада путују у Сенту - напомиње Барна.

У погону фабрике "Тиса аутомотив" Фото Промо

Уговор о закупу између "Тиса аутомотива" и "Јафе" потписан је 19. јуна у Градској кући. Градоначелник Павле Марков изразио је добродошлицу новом послодавцу, који ће обезбедити Кикинђанима добре услове за рад.

- За нас је ово веома важна инвестиција, јер нам је циљ да се погони отварају овде, а не да наши људи путују на посао у друге градове. Квалитетном радном снагом довели смо у зависност "Тиса аутомотив", који је проширио пословање - задовољан је Марков.

Иначе, "Тису атомотив" је 2013. године основала Tisza Cipo group. Седиште је у Сенти, а производи висококвалитетне делове за аутомобилску индустрију. Погон у Бечеју отворен је 2017. На ове две локације запошљава укупно 1.800 људи. Најзначаjнији купац је "Волво". Власници компаније "Тиса аутомотив" су из Немачке, Мађарске и Србије.

ПРИВАТНО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

ВЕЛИКИ број Кикинђана ради у фабрици "Тиса аутомотив" због добрих зарада и услова рада. Просечна плата на производној линији крајем прошле године била је 50.000 динара. Ово је вероватно једина фабрика у којој је свим запосленима обезбеђено добровољно допунско пензијско осигурање, које плаћа послодавац.