ТОПЛОТНЕ пумпе, које технолошким путем енергију земље, воде и ваздуха претварају у енергију грејања зими и хлађења лети, апсолутни су хит на подручју Баната овог лета, у време великих температурних осцилација и наглих промена времена.

- Усавршили смо и максимално поједноставили делове система који, кад се склопи и угради, функционише као топлотна пумпа и троши четири пута мање електричне енергије да би се кућа или стан грејали или хладили - каже, за "Новости", први човек компаније "Технофлуид" из Зрењанина Драган Радосав, уз констатацију да је у његовом стручном тиму неколико врхунских инжењера технологије и машинства, као и студената на пракси. Сви они се максимално труде да иновирају и усаврше "фен коил", зидне јединице које се, попут класичних радијатора, постављају у свим просторијама, а свака посебно може да се подеси тако да хлади или греје одређени простор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Због хлађења могу добити по џепу!

Уштеда је велика, предочава Радосав, наводећи конкретан пример куће од 100 квадратних метара површине, где корисници за целу грејну сезону плате 210 евра, или око 3.000 динара месечно, а када се простор хлади, у летњим месецима, још је мање новца потребно.

- Одушевљен сам, већ три године из бунара у дворишту црпим енергију земље, воде и ваздуха, без икаквог сагоревања. Уз помоћ најсавременије технолошке опреме енергија се трансформише, и ја се лагодно зими грејем, а лети хладим и уживам - истиче Зрењанинац Драган Јоцић, уз препоруку заинтересованим суграђанима да за инвестицију од неколико хиљада евра трајно реше проблем у својим становима или кућама и избегну нервозу због огромних рачуна за грејање током зимских месеци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КЛИМА "ПАЛИ" РАЧУНЕ: Ево колико ће расхлађивање увећати износе на уплатницама за струју


Драган Радосав


ПО СИСТЕМУ ФРИЖИДЕРА

СВЕ функционише по систему фрижидера, кад иза њега ставите руку осетите топлоту, а када га отворите он хлади, најпростије објашњено, тако функционише процес трансформације енергије из природних ресурса у систем грејања и хлађења затворених простора - додаје дипломирани инжењер Драган Радосав из Зрењанина.