ПЛАСТИЧНЕ флаше, лименке, кесе и остало смеће, уместо у кантама, често заврше у кориту Нишаве, а током лета, када ниво реке опадне, овај наталожени отпад уз густо дивље растиње "исплива на површину" и посебно ружи слику нишавског кеја у центру града.

Ово је, иначе, једно од омиљених шеталишта Нишлија и место где се млади окупљају сваке вечери. Већини њих овакав призор смета за уживање у шетњи и боравку на кеју, па питају зашто проблем нико не решава.

- Срамота што допуштамо да нам река овако изгледа! - каже студент права Милош Живковић. - Прво, страшно је што људи ту свашта бацају, а можда још страшније што не видим да ико чисти. Не сме тако да буде, ни због екологије, ни због естетике.

Прочитајте још - Места за чврсти отпад

Водопривредни центар "Јужна Морава" јесте задужен за чишћење корита, али само ако у реци постоје препреке које прете да "поремете водни режим", објашњавају у овом предузећу. У ЈВП "Србијаводе" кажу да је нагомилано смеће на овом месту последица тога што се на реци налази сплав, па кажу да се за решење проблема даље треба обратити власнику сплава или локалној самоуправи.

- Један део им наносе и нагомилано ђубре, а други је чист - прича Јелена Добрић из "Србијавода". - Ту се налази сплав који од нас није добио папире да ту буде, то је решила локална самоуправа. Он стоји у речном току и прави успор, а тај успор прави ескалацију ђубрета на једном месту. С обзиром на то да стоји усред речног корита, легитимнo би било да власник и чисти иза њега.

Ових дана се може видети да се смеће гомила и на набујалом растињу, а оно се, одговара Добрићева, коси два пута годишње јер се толико новца и издваја за ту намену.

Прочитајте још - Дугачак пут до депоније

У Сектору "Зеленило" градског Јавног комуналног предузећа "Медиана" кажу да су, када је реч о нишавском кеју, они задужени само за одржавање растиња поред реке.

- За уређење реке и њене обале задужена је Водопривреда. Чишћење у реци није наша обавеза. Ми немамо ни опрему за то. И поред тога, јесмо то интервентно радили, по налогу директора и због грађана - каже Тања Радић, директорка сектора "Зеленило" ЈКП "Медиана".


КАЗНЕ

ДОК "Србијаводе" и "Медиана" једни на друге пребацују одговорност, остаје јасно да Нишава може остати чиста само уз пажњу и културу грађана. Иначе, за бацање смећа на местима која нису предвиђена за то, прописане су казне од 6.000 динара, а шетачи би требало да се понашају савесно и смеће не бацају у реку, већ у канте. Из комуналне полиције нисмо успели да добијемо информацију колико је казни написано за бацање смећа у реку.