САША Марковић из поморавског села Марковац, код Велике Плане, саобраћајни техничар који је у ауто-сервису контролор техничке исправности возила, где год се појави изазива пажњу својом дугачком плетеницом косе. Овај 23-годишњак задовољан је својим праменовима, које чува и пажљиво негује. Међу мушкарцима надалеко не може да нађе конкурента, а врло мало је и девојака које могу да му конкуришу у дужини косе.

Конкурент му није ни његова девојка Марија, са косом дугом осамдесетак центиметара, која му је у нашем присуству измерила најновију дужину косе - метар и 40 центиметара!

- До основне школе косу сам редовно доводио на "нуларицу", а онда сам, 2010. године, одлучио да се више не шишам - каже Марковић.

Објашњава како његова коса не расте подједнако сваке године, једне око 5, а друге и до 20 центиметара. Он повремено узима шумеће таблете калцијума, а верује да раст косе зависи од врсте исхране. За прање косе шампон не користи.

Прочитајте још: Повратак дуже мушке косе

Медицински стручњаци, каже, не могу да му помогну како за раст "прихрањивати" косу и колико за живота једног човека она може да порасте. У сваком случају, он ће ускоро осигурати свој "чуперак". Осим што му одузима време "паковање" косе пред спавање, других проблема са њом нема.

Саша Николић са косом дугом 140 см


Саша има жељу да се такмичи на смотрама, попут "Прођох Левач, прођох Шумадију" за "најкосу", али се то више не организује. Спреман је и да учествује у мешовито девојачко-мушкој конкуренцији.

БАЈКЕР

Иако нема могућности да се такмичи на смотрама, за "најкосу", ипак, није остао без пехара на скуповима бајкера. Као члан МК Громовник из Раче два пута је био проглашен и награђен као - "прва плетеница".