Пожаревац: Инвалиди рада траже помоћ

Д. НОВКОВИЋ

петак, 21. 06. 2019. у 09:48

Пожаревац: Инвалиди рада траже помоћ

Угаљ на стоваришту, Фото Д. Новковић

Пошто су им одобрене мале количине угља, страхују од смрзавања следеће зиме. Уместо наручених 9.000, ЕПС саопштио да ће добити 5.000 тона огрева

ИНВАЛИДИ рада у Пожаревцу већ неколико месеци боре се да обезбеде довољне количине угља за наредну грејну сезону, али без успеха. Због тога су се поново обратили јавности, у нади да ће тако надлежни да им помогну у решавању овог проблема. Градска организација инвалида рада за њих је наручила 9.000 тона, али је из ЕПС-а саопштено да ће добити свега 5.500. Због тога су упутили дописе бројним државним органима, али помоћи још увек нема.

- На наш допис ЕПС-у одговорио је ТЕ-КО "Костолац", наводећи да разумеју проблем и да ће у наредном периоду размотрити наш захтев за додатне количине. Међутим, од тада се више нису огласили, па смо принуђени да обуставимо реализацију уговора преко Фонда ПИО, што значи да огрев неће бити обезбеђен за наше чланове ове грејне сезоне - каже Светозар Божиновић, председник ГО инвалида рада Пожаревац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Инвалидима рада прети смрзавање

У одређивању квота за угаљ, инвалиди сматрају да су дискриминисани, а да неки имају статус повлашћеног купца. -Квоте су смањене свим синдикатима и удружењима, али не и синдикатима у ТЕ-КО "Костолац". Њима је одобрено 50.000 тона, као и прошле године, па по особи могу да добију и до 20, а инвалиди свега три тоне. Испада да су они угроженија категорија од инвалида, који примају 13.000 и 15.000 динара - каже Божиновић.

Он се нада да ће надлежни у ЕПС-у наћи начина да помогну инвалидима и повећају количине угља за испоруку.


Светозар Божиновић

СТОВАРИШТЕ

УГАЉ је наручило 2.200 инвалида рада, по цени од 4.350 динара по тони, уз трошкове превоза. Пошто су количине за испоруку смањене за око 40 одсто, они који га не буду добили, мораће да га купују на стовариштима. Већина за то неће имати пара, па страхују да им наредне зиме следи смрзавање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације