ПОСЛЕ готово сваког јачег летњег пљуска поједини делови Суботице су поплављени. Тако је било и у уторак по подне када је снажан пљусак потопио центар града, Радијалац, Прозивку, Теслино насеље, Гат, Мали Бајмок...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РХМЗ УПОЗОРАВА: Обилне падавине и пљускови са градом; Због кише поплављени Смедерево и Суботица (ФОТО, ВИДЕО)

За врло кратко време улицама је текла бујица воде, негде чак и до кукова, а многи аутомобили на паркинзима и путу су пливали у води. Док грађани који су се затекли на улици траже таблице својих аутомобила, други санирају штету у својим подрумима и двориштима. Сви су једнако револтирани чињеницом да се из године у годину понавља иста прича.

Надлежни у ЈКП "Водовод и канализација" тврде да систем одвода није био зачепљен већ изузетно оптерећен.

- У кратком времену пала је велика количина воде што је проузроковало колапс у одводном систему. Бојим се да ће ово бити проблем са којим ћемо се борити и убудуће, док не нађемо решење - објашњава Елеонора Панчић, руководилац Службе за одвођење отпадних вода. - Наш систем једноставно нема капацитета да прихвати сву ту воду која дође у кратком року и зато се ствара велики притисак у каналу, због чега су се враћале и фекалне и атмосферске воде.

Стручњаци објашњавају да је све више бетона, науштрб зелених површина, допринело томе да се вода дуже задржава на површини.

- Зелених површина све је мање, а други проблем је што су канали за одводњавање пројектовани још осамдесетих година и нису предвиђени за прихват толике количине кише - додаје Панчићeва. - Решење за тај проблем је веома скупо и за наше предузеће и за Град Суботицу, јер је то јако велика инвестиција. Једно од решења је изградња нове мреже, што није реално.

Зато ће скоро свака већа киша бити ноћна мора за житеље насеља Јасибара, али и ниже делове града, попут Прозивке, центра, Малог Бајмока... Међутим, овога пута у води су били и виши делови, где то досад није био случај.

ЧИШЋЕЊЕ КАНАЛА

У ЈКП "Водовод и канализација" кажу да чине све што је до њих да очисте канале и превентивно делују.

- Имамо у годишњем плану активности да очистимо одводе, а решетке на којима се сакупља смеће трудимо се да редовно одржавамо - истиче Елеонора Панчић.