Музика не зна за потешкоће

С. БАЈИЋ

19. 06. 2019. у 14:15

Музика не зна за потешкоће

Ученици музицирају на "саундбиму" Фото С. Б.

Пројекат новосадске и школе у Баји, у Мађарској

УЧЕНИЦИ и професори школе за едукацију и рехабилитацију деце са сметњама у развоју, "Милан Петровић", помогли су да сродна школа у мађарском граду Баја, такође добије и савлада музички уређај, систем "Саундбим" намењен особама са инвалидитетом. Они су у оквиру пројекта "Прекогранични звук за особе са инвалидитетом", обучили вршњаке из Мађарске да музицирају на инструменту који сензорским технологијама открива најмање покрете тела путем ултразвучних таласа и претвара их у музику и звук.

Циљ читавог пројекта, како је објаснила Виолета Страхињевић, директорка школе "Милан Петровић", је значајан подстицај уметничког стваралаштва младих са инвалидитетом у области музике за њихове активне улоге у културном животу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Требиње: Ђаци подигли публику на ноге

- Жеља је да млади са инвалидитетом буду укључени и што активнији у културни живот заједнице и да равноправно учествују у уметности. Јер, разумемо и размењујемо значај наших култура кроз музику управо музичким системом који олакшава креирање мелодија и хармонија особама са моторичким тешкоћама - рекла је Страхињевићева.

Ученици две школе су недавно одржали концерт на музичком уређају уз подршку професионалних музичара, а том приликом је Мецингер Петерне, председница Фондације особа са инвалидитетом у Баји, истакла одличну сарадњу са Новосађанима, која траје већ више од деценију.

УРЕЂАЈ ПРОИЗВЕДЕН У ЕНГЛЕСКОЈ

"САУНДБИМ систем" је произведен у Енглеској, први су га применили стручњаци и професори у нашој школи "Милан Петровић", а затим подржали сродну школу у Мађарској и обучили колеге. Сада је коришћење тог инструмента јединствено у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације