ОВОГОДИШЊИ, 12. светски "Тамбурица фест 2019", који ће бити одржан од 20. до 22. јуна у центру града и на Петроварадинској тврђави, обележиће такмичење девет оркестара из осам земаља и ревијални наступи Оркестра солиста 100 виолина из Мађарске, "Будапест џипси симфони оркестра", ансамбла народне музике Републике Коми из Руске Федерације, "Зарни јоља" и легендарне Лепе Брене.

Такође, први пут на фестивалу, такмичиће се и 12 вокалних солиста у избору за најлепшу песму, музику и текст: Екстра Нена, Славко Бањац, Душан Свилар, Данка Убипарип, Нино Величковски (Северна Македонија), Ђорђе Чавић, Бобан Џевердановић и "Херценшлус", Давор Јовановић, Милица Досковић, Ренато Хенц, Бранислав Белајев и женски тамбурашки оркестар "Ла банда".

- У културној мисији очувања традиције, обједињавања свих видова уметности и ширења пријатељства на интернационалном нивоу, наш фестивал сваке године уноси додатне, нове сегменте - каже др Јован Пејчић, директор фестивала. - Реч је о пилот-пројекту намењеном нашим истакнутим вокалним солистима, познатим именима музичке сцене, који ће представити нове ауторске песме и обогатити музичку баштину.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тамбурица фест: Новосадски "Велос" најбољи

Посебно занимљив биће наступ 105 младих тамбураша из региона који су учествовали на интернационалном кампу "Мостови пријатељства" и минулог викенда у Дому културе у Сонти имали целовечерњи концерт под покровитељством Светске тамбурашке асоцијације и Удружења "Галијум". То је, како је потврдио Данило Нинковић, била генерална проба за "Тамбурица фест", фестивал са званичном титулом најбољег европског фестивала етно-музике и најбоље туристичке манифестације у Србији.

ПРОМЕНАДА НА ПОЧЕТКУ

ФЕСТИВАЛ ће почети у четвртак, 20. јуна, тамбурашком променадом централним градским улицама од 18 до 23 часа. У петак, од 20.30, на Петроварадинској тврђави ће бити интернационална ревија младих тамбураша, такмичење малих састава и концерти "Будапест џипси симфони оркестра" и оркестра "Зарни јољ" из Русије, а у суботу избор најлепше нове песме, такмичење великих тамбурашких оркестара и, за крај, ревијални концерт Лепе Брене у пратњи тамбураша.