СРБИЈУ и Мађарску спајају јаке етничке, привредне и културне везе, а једна од многобројних спона је барок, уметнички правац чији се бисери могу видети по целој Бачкој. О томе говори књига "Барокна Бачка", издата у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске, која открива не само заборављене бисере барока у архитектури и уметности, већ и корене мултиетничке и мултикултуралне Војводине. Због тога је и добила признање Министарства за европске интеграције Србије.

Изузетно занимљиво штиво настало је као резултат заједничког истраживања Градског музеја и Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице и Градског музеја у Баји, а разоткрива архитектонска и уметничка дела у стилу барока која су настала по протеривању Турака са ових простора, од краја 17. па до почетка 20. века. Као стилски и уметнички правац, барок је диктиран из срца Хабзбуршке монархије, због чега представља заједничко културно наслеђе целе бачке регије.

- Бачку жупанију чинила су четири велика града - Баја, Нови Сад, Сомбор и Суботица. Они су носили развој Бачке у 18. веку - подсећа Борбала Фобиан из Градског музеја у Баји. - Баја и Нови Сад су имали снажне односе, и то се и сада види по архитектури два града. Мало је барокног наслеђа сачувано, то су углавном цркве и надгробни споменици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛАСТИЦЕ ЗА ЉУБИТЕЉЕ АРХИТЕКТУРЕ: 5 градова који туристи радо обилазе

Када су Турци протерани, простор између Тисе и Дунава, од Баје до Новог Сада, био је опустошен и ненасељен. У намери да учврсти војну границу, Хабзбуршка монархија покренула је досељавање Срба, Мађара, Буњеваца, Јевреја, Русина, Словака и Рома. Народ најпре гради цркве, током 18. века стасава и грађанска класа, а са њом се развијају и културне потребе.

- Цркве су се градиле на основу планова из Беча и Будима. Богатство које имамо у православној уметности баш овде у Бачкој и на подручју Карловачке митрополије, стасало је јер је та уметност настајала на граници западне и источне културе - каже др Жужана Корхец Пап из Градског музеја у Суботици.

НАГРАДА

КЊИГА је настала у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске - "Заједно за заједничку будућност и заједничко културно наслеђе". Министарство за европске интеграције Владе Србије је овај пројекат оценио као најбољи из области заштите културног наслеђа. Пројекат служи за пример јер ми нисмо ни свесни каква блага поседујемо.