СЛОЖНЕ КОМШИЈЕ ИЗРАВНАЛЕ ПУТ: Кише га уништиле, вредни Бачвани га поправили

Ј. ЛЕМАЈИЋ

уторак, 18. 06. 2019. у 11:28

СЛОЖНЕ КОМШИЈЕ ИЗРАВНАЛЕ ПУТ: Кише га уништиле, вредни Бачвани  га поправили

Кише уништиле пут, мештани га поправили, Фото Ј. Л.

Мештани Чантавира и Орома, које званично дели 13 километара, скратили раздаљину. Вредни Бачвани упалили тракторе, довезли машине и сами уредили пречицу

ЧАНТАВИР, село на територији Суботице, и Орома, који је део Кањиже, званично дели 13 километара пута, али пут између ова два насеља је више него упола краћи уколико се иде "летњим" путем. Како би он био у што бољем стању, више од 20 пољопривредника из ова два села упалило је своје тракторе и са прикључном механизацијом изравнало је пет километара пута који свакодневно користе.

Пут је изузетно прометан, јер га поред пољопривредника користе и други мештани ових, али и околних села, којима је он практичнији, него да иду асфалтираним саобраћајницама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КОМШИЈЕ УКЛАЊАЈУ КРАТЕРЕ: Кула и Оџаци реконструишу пут Крушчић - Бачки Грачац

- За ову прилику из средстава месног самодоприноса обезбедили смо по 15 литара дизел горива нашим земљорадницима - истиче Роберт Леко, председник МЗ Ором.

- Чантавирци су добро организовани јер они раде не само на уређењу летњег пута до Орома, него уређују и остале путеве у атару Чантавира.

Већ деценијама се говори да пут између Орома и Чантавира треба да добије чврсту подлогу и да се асфалтира, план за изградњу те саобраћајнице постоји, али да би тај посао коштао 500 до 600 милиона динара.

ПРЕОРАЛИ ПА ИЗГРАБУЉАЛИ ЗБОГ кише овим путем се тешко саобраћало чак и тракторима, због тога су пољопривредници одлучили да га најпре преору, а онда машинама изграбуљају трасу, како би сви могли да користе прометни пут. - Када је пут био лош, блатњав, аутомобилом уопште нисмо могли да возимо, а трактором је требало сат времена. Сада треба 10 до 15 минута - додаје пољопривредник Тамаш Лошонц.

- Та средства тренутно немају ни наша кањишка општина, ни локална самоуправа Града Суботице, којој припада Чантавир. Једино се уздамо да би средства могли тражити и обезбедити из покрајинских и републичких извора - додаје Леко.

Радни Бачвани, међутим, не седе скрштених руку и не чекају да им неко други реши проблем. Својим машинама су изравнали пут како би им свима било лакше за време интензивних пољопривредних радова. Сав посао су завршили за нешто више од два сата.

- Овим путем возимо стоку за испоруку, идемо у снабдевање сточном храном и резервним деловима за пољопривредну механизацију, а наше породице га користе за свакодневне потребе као што су пијаца, или продавница - објашњава Карољ Ческо из Орома.

- Због лошег времена и дуготрајног кишног периода, пут је био онеспособљен за нормалан пролаз. Радили смо плуговима, култиваторима, кембриџима и другом механизацијом да бисмо поравнали пут. Иде време жетве, промет се интензивира, па ћемо моћи много брже да стигнемо до Чантавира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације