У МАЧВАНСКОМ селу Липолисту 21. и 22. јуна, биће организован 25. јубиларни Фестивал цвећа "Руже Липолиста". Десетак породичних газдинстава у овом месту гаји руже и украсно шибље на око 25 хектара, а целу годишњу производњу од око 800.000 садница извозе на тржиште Русије, у земаље ЕУ и Балкана.

Свечаност ће почети у петак увече у ружичњаку Милана Маринковића где ће бити одржано књижевно вече, али главни догађај - изложба цвећа и културно уметнички програм је у суботу у дворишту липолиштанске школе. Очекује се око 50 излагача, а биће одржано такмичење ученика средњих школа у изради цветних аранжмана.

- Година је кишна, било је много тмурних дана, али руже су одолеле и у форми су. А ми у Липолисту смо спремни да дочекамо све госте и путнике намернике. Две и по деценије фестивала није мала ствар - рекао је на конференцији за медије један од најзначајнијих узгајивача ружа Милан Топаловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФЕСТИВАЛ ЦВЕЋА У ПОЖАРЕВЦУ: Цветни штандови на новој локацији

Традиционални "Прстен пријатељства" организатори су ое године доделили архитекти Милки Крстивојевић из Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву. То је њихов начин на изразе захвалност за њено стручно ангажовање у обнови Цркве Успења Пресвете Богородице у Липолисту која је подигнута давне 1872.