УСКОРО се навршава четрнаест година од увођења стечаја у пољопривредни комбинат "Годомин", а годишњица би, уколико се захтеви бивших радника не испуне, могла да буде обележена штрајком глађу.

"Годомин" је, када је реч о трајању стечаја, међу српским рекордерима. Стечај је проглашен 8. јула 2005. године, а и даље социјални програм није спроведен, нису исплаћене све зараде са каматама, радницима није повезан стаж. Због овога, некадашњи запослени сваке године, на годишњицу стечаја одржавају протесте, а ове ће, најављују, можда и започети штрајк глађу.

- Пре десетак дана У Председништву Србије добили смо обећања да ће решити наше проблеме. Ако не будемо имали гаранције до уторка, после састанка у Министарству привреде, идемо у Полицијску управу Стари град да за 8. јул пријавимо штрајк глађу испред Председништва - каже Витомир Милојевић, један од радника "Годомина".

Радници траже неисплаћене камате на зараде, да се инвалидима повеже радни стаж, а њихов предлог је и да се оконча стечај, и да се намире од непродате имовине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од "Годомина" остали само зидови (ФОТО+ВИДЕО)

- Тог 8. јула 2005. године отказ је добило нас 600, а данас више од 130 није међу живима. Преживели су тешко болесни, а и ми, који се боримо смо на измаку снаге. Не преостаје друго, него штрајк глађу - каже у име колега Радовановић, потенцирајући да се држава недомаћински понаша према стечајном дужнику што је, тврди, довело до пропадања имовине.

Пре месец дана у пожару је до темеља изгорела управна зграда комбината, која није продата. Узрок пожара се и даље не зна, али је извесно да нема ништа од уновчавања те имовине. Осим земљишта, купца чека и вински подрум, стар више од века, који је под заштитом државе, као споменик културе.

Ништа није остало од некадашњег гиганта, Фото Н. Ж.

НАМИРЕНО 90 ОДСТО ПОВЕРИЛАЦА

КОМБИНАТ "Годомин" је некада имао 5.300 хектара земље. Књиговодствена вредност уочи стечаја била је 17,3 милиона евра, а дуг 10 милиона евра. Капитал понуђен на продају износио је 628 милиона динара. До сада је намирено 90 одсто поверилаца.