Косовска полиција забранила је Србима расељеним из Петрича у општини Клина да обележе сеоску литију.

Према речима Божидара Шарковића, председника Привременог органа општине Клина, тридесетак расељених Срба окупило се са намером да обележе литију у селу у којем су некада живели али им припадници косовске полиције нису дозволили да уђу у црквено двориште у којем су до 1999. године бележавали сеоске литије.

- Прошле године током обележавања литија Албанци су се окупили испред прилаза црквеном двроишту у којем се налази срушени храм свете Тројице и засули су нас каменицама.Тада је полиција спречила веће инциденте али ове године иако се Албаци нису окупљали, исред цркве био је велики број припадника косовске полиције која нам није дозволила да уђемо у двориште наше порушене црве. Рекли су нам да није безбедно и да не можемо да обележимо своју сеоску славу- истиче Шарковић за "Новости" и додаје да је и поред обавештења које је још у петак прослеђено полицији, УН, Кфору, ОЕБС-у, полиција забрнаила обележавање сеоских литија.

Прочитајте још - ИЖИВЉАВАЊЕ НА КОСОВУ: Обијена црква Свете Параскеве у селу Гојбуља

Иако су некадашњи мештани сада расељена ллица кренула на своју договорност до црквеног имања ту их је полиција сачекала и није им дозволила улазак унутар двришта нити сечење славског колача.Иначе, у Петричу код Клине живело је око 350 Срба док је сада остала само бака Ката Грујић.

Фотографије: Д. Зечевић