СЕЛО Павлиш, у ком се налази извориште и савремена фабрика за пречишћавање пијаће воде, прво је насеље на територији Града Вршца које ће добити канализацију, како би се заштитили водоносни хоризонти и издани, а више од 2.200 Павлиштана коначно могло да живи у условима прилагођеним 21. веку. Пројекат вредан 305 милиона динара почеће да се реализује овог лета, а очекује се да ће у потпуности бити завршен за три године.

Прочитајте још: Оштећени куће, њиве, мостови

Предвиђено је да сеоска канализација буде повезана са градском фекалном мрежом. Зато ће се у првој фази пројекта градити међумесни канализациони вод, који ће ићи дуж десне стране пута Вршац - Павлиш, и даље до изворишта. Тај посао је вредан 80 милиона динара, од чега је локална самоуправа обезбедила 35, а Управа за капитална улагања АПВ 45 милиона.

- Чим прибавимо сагласности, расписаћемо тендер за избор извођача, ког желимо што пре да уведемо у посао. Са њим ћемо потписати вишегодишњи уговор, јер ће се канализација градити у етапама - каже Милош Салапура, начелник одељења за инвестиције и капитална улагања.

Прочитајте још: После обнове безбедније за мештане и туристе

Укупна дужина будуће фекалне мреже биће 15.137 метара, у коју ће бити уграђене ПВЦ цеви. Биће изграђене и три црпне станице, које ће "гурати" фекалије ка граду, с обзиром на то да се Павлиш налази на нижој коти. У међувремену ће се видети на који начин и по којим условима ће се домаћинства повезати са мрежом, јер главни пројекат не подразумева и уградњу кућних прикључака.

- Изградњом канализације ћемо још више подићи стандард живота у Павлишу. Већ постоји водовод, гасовод, телефонска дигитална централа, интернет, два кабловска оператера - набраја Салапура.

То би требало да охрабри и младе да остану у селу, али и да се нови досељавају, поготово што је Павлиш од Вршца удаљен само три километра.

БЕЗ УТИЦАЈА НА ПИЈАЋУ ВОДУ

НАДЛЕЖНИ кажу да садржај септичких јама, које има свако домаћинство у селу, тренутно не утиче на квалитет воде, коју пије близу 40.000 становника Вршца, Павлиша и Јабланке, али да изградњом канализације желе да предупреде евентуалне проблеме на том плану. Иначе, павлишко извориште има 17 бунара просечне издашности 20 литара у секунди.