Са свега око хиљаду житеља, Богојево, село у војвођанској општини Оџаци, има пет маркета и четири специјализоване продавнице, четири апотеке, две мењачнице и три ресторана, а четврти је у изградњи. Купују се куће у главној сеоској улици, у којима нови власници намеравају да отворе локале.

Услужне делатности цветају захваљујући граничном прелазу Богојево - Ердут, којим Хрвати масовно долазе да пазаре у Србији.

- Купују храну, хемију, козметику, цигарете, алкохолна и безалкохолна пића, све могуће, и то у великим количинама, јер је код нас све много јефтиније, па чак и њихови производи, као што су "вегета", "смоки", "Штаркови" слаткиши, "Дукатово" млеко и јогурт... Нема правила, да ли су радни дани или викенд, муштерије из Хрватске стално праве гужве - говори, у даху, касирка у богојевачком маркету, извињавајући се што прекида "интервју" јер се опет створио ред.

Брачни пар из Вуковара напунио је торбе потрепштинама за кухињу, изврсним сухомеснатим производима, цигаретама и пићима, а потом се упутио у апотеку по "дигитални тлакомјер". Кажу да најскупљи апарат за мерење крвног притиска у Богојеву кошта 400 куна, а исти такав у Хрватској стаје 1.885 куна.

Прочитајте још - Рекордан број Хрвата стиже на Егзит

- Купују највише лекове против болова, који се у Хрватској не могу набавити без рецепта, као и креме свих врста, сирупе, дијететске производе, дечју храну, топломере и разна помагала, што је све дупло скупље код њих - набраја љубазна апотекарка Адриен Замбо, и напомиње да апотека ради пуном паром од осам до 21 сат.

Мештани Богојева кажу да, због навале купаца из Хрватске, у продавнице и апотеке одлазе рано ујутро или предвече, кад се гужве смање.

У Богојево у шопинг стижу Славонци и Барањци из Ердута, Даља, Осијека, Вуковара, Винковаца, Белог Манастира, Бијелог Брда... Породично или са друштвом, долазе и на ручак или вечеру у богојевачке ресторане "Дуцко", "Ниш" и "Бекер", где уживају у роштиљу и рибљим специјалитетима.

У апотекама се највише купују лекови против болова, као и креме, сирупи, дечја храна...


- Ту су сваког дана, а нарочито викендом, већ од 11 преподне. Они чине 90 одсто наших гостију. Привлаче их не само повољне цене, већ, првенствено, квалитетни и обилни оброци - наглашава конобар Емил из ресторана "Дуцко".

Председник Савета МЗ Богојево Атила Рупа каже да су Хрвати похрлили преко границе у Бачку после уласка у ЕУ, која им није повећала куповну моћ у сопственој земљи.

После куповине обавезно се иде у ресторане, Фото З. Рајић


- Ми смо у Хрватској раније куповали гардеробу, електричне уређаје и алат, јер је то тамо било јефтиније. Сад се и то обрнуло, па су у Богојеву за купце који прелазе границу отворене и гвожђаре, фарбаре и продавница беле технике - наводи Рупа.

ГРАНИЦА ОБЕЗБЕЂУЈЕ ПОСАО

Богојево је седамдесетих година прошлог века имало око 3.000 становника, деведесетих око 2.000, а ажурирањем бирачких спискова за последње општинске изборе утврђено је да их има 1.050.

- Много је старог живља, јер су млади отишли у потрази за послом. Село живи захваљујући граници, која обезбеђује и посао у објектима на услузи нашим суседима - истиче председник Савета МЗ.