ПОЗНАТИ пиротски фото-репортер Синиша Јеленков, који ради у видео-центру Опште болнице, већ четврт века прикупља капе, тачније качкете. За разлику од других колекционара који ове предмете углавном купују, Синиша их добија на поклон и то не само из Србије и некадашње Југославије, већ из читавог света. Уз сваки качкет добије и посвету или писамце дародавца који му врло радо шаљу своје поклоне.

До сада је направио колекцију од преко 1.000 качкета и каже да у витринама и на полицама у стану више нема места, а капе пристижу и даље. Размишља и о томе да конкурише за Гинисову књигу рекорда.

- Има сигурно и већих колекционара у свету, али ја сам јединствен по томе што су сви моји качкети поклон од мени драгих људи: колега, пријатеља, познаника, и управо зато они за мене имају непроцењиву вредност. Имам преко хиљаду комада и озбиљно размишљам да се пријавим за Гинисову књигу рекорда. Добијао сам их и и добијам са свих меридијана, од Новог Зеланда и Аустралије до Америке - каже овај несвакидашњи колекционар.

Прочитајте још: Украдена слика биће враћена потомцима колекционара

О сваком качкету Јеленков зна све, од кога је и када пристигао, шта значи лого на њему - да ли је знак неке спортске екипе, фирме, догађаја, неке организације и слично. Шаљу их непознати, али и познати људи, као што је Дејан Бодирога, као и кошаркашки тренер Оливер Костић, који ради у Бајерну. Ова два су му најдража. Претпоставља да их има преко 1.000, али не зна тачно, па намерава да их ускоро попише и педантно евидентира.


- Све полице и витрине у стану су пуне па ћу морати да смислим како да их даље слажем. Многи пријатељи, а пре свих професорка енглеског Ивана Игић, саветују ми да организујем изложбу и то ћу највероватније и учинити - прича Синиша, кога је незамисливо двапут срести са истим качкетом на глави.

ФОТОГРАФИСАЊЕ

КАДА је реч о његовој првој љубави, тачније о фотографисању, каже да је занат испекао посматрајући чувеног пиротског фотографа "Слободе" Божидара Манића Жолија, у чијем комшилуку је одрастао. Био је одушевљен начином развијања филмова и настајањем фотографије.