ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Ризично гробље у Адранима код Краљева, врши се дезинфекција

Г. Ћировић

петак, 14. 06. 2019. у 11:15

ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Ризично гробље у Адранима код Краљева, врши се дезинфекција

Фото: Г. Шљивић

Иако је до сада већ два пута дезинфиковано, а потом и очишћено, локално гробље у Адранима још увек није безбедно за мештане који желе да га посете на Задушнице

КРАЉЕВОУ оквиру санације терена после поплаве у краљевачком крају коју су изазвали бујични водотокови, стручњаци краљевачког Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) спроводе дезинфекцију објеката, али и упозоравају на епидемиолошке ризике.


Прочитајте још: НАБУЈАЛИ ИБАР ТЕШКО ОШТЕТИО МОСТ: Ћуприја потпуно затворена (Фото)


Иако је до сада већ два пута дезинфиковано, а потом и очишћено, локално гробље у Адранима које је неколико дана било потпуно под водом, по речима др Александра Мацана, директора ЗЗЈЗ, још увек није безбедно за мештане који на Задушнице желе да одају пошту својим преминулим члановима породице или пријатељима.


Прочитајте још: Набујали Ибар додатно оштетио мост ка средњовековном Магличу (ФОТО)


- Постоји епидемиолошки ризик да може бити угрожено здравље људи. Зато молим мештане Адрана који би на Задушнице одали пошту својим најмилијима да верски обред обаве у цркви, а не на гробљу. По нашим народним обичајима уношење хране или целивање споменика, створило би велики ризик за добијање заразних болести. Апелујем да људи схвате ову ситуацију и не угрожавају своjе здравље - упозорава др Мацан.

У току је дезинфекција и других објеката поплављеном подручју која може бити обављена тек пошто је објекат у потпуности очишћен и припремљен. Градске службе истовремено чисте нанети муљ и блато и избацују кабасти и други отпад.

- Иакорадимо са мањим бројем екипа и на прилично разуђеном терену, дезинфиковаћемо све објекте који буду спремни. Неопходно је да се најпре уклоне све нечистоће како би дезинфикујућа средства имала своје право дејство. То ће заштитити људе и омогућити даљи рад на санацији штете – додао је др Мацан.
Коментари (1)