Топовима сравњен град

Ј. СИМИЋ

12. 06. 2019. у 21:28

Топовима сравњен град

Бомбардовањем комадовао угарски официр Пал Киш Фото Историјски архив

Обележена 170-годишњица бомбардовања Новог Сада са тврђаве. На данашњи дан 1849. убијено 12.000 становника

ЈЕДАН од најтрагичнијих догађаја у историји Новог Сада, 12. јун 1849. године, када је са Петроварадинске тврђаве под командом угарског официра Пала Киша бомбардован Нови Сад и при том убијено три петине од укупно 20.000 житеља, обележен је јуче низом манифестација.

У том бомбардовању Нови Сад, који је тада био културно средиште Срба у Аустроугарској, готово је до темеља сравњен са земљом. Уништено је две трећине објеката, градске, црквене и друге архиве, вредне библиотеке, уметничка дела, имовина, рукописи од непроцењивог значаја за историографију и идентитет Новог Сада и српског живља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Војвођанске приче: Градоначелник у мантији

У знак сећања на тај трагични догађај, у Дунавском парку дрво сећања заједно с ученицима новосадских основних школа јуче су засадили покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић. На углу Дунавске и Змај Јовине улице отворена је изложба "Нови Сад - Град Феникс".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Војвођанске приче: Утихнула музика старе “Олимпије“

Помен жртвама из 1849. године одржан је код крста на Темеринском путу, уз саслужење свештеника Храма Вазнесења Господњег са Клисе. У Руменки је одржан помен побијеним Србима из овог места, а потом је у руменачком КЦ историчар Ђорђе Србуловић говорио на тему "Нови Сад и Српски покрет 1848/1849. године - време славе и страдања".


ЗАВЕТ СЕЋАЊА

ПОДСТАКНУТИ заветом сећања на пострадале и на обновитеље града, Српска православна црквена општина у Новом Саду и у Руменки, новосадски Завод за заштиту споменика културе и КЦ "Руменка" организовали су јуче обележавање 170-годишњице страдања града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације