Вода као пиво, а није за пиће!

Зоран РАЈИЋ

четвртак, 13. 06. 2019. у 09:34

Вода као пиво, а није за пиће!
Наранџасти млаз из кућних славина задаје невоље житељима на периферији Куле. Комуналци криве "слепе кракове", потрошачи траже чишћење

ИЗ кућних славина у Улици Миклоша Раднотија на периферији Куле цури наранџаста мутна вода! Млаз из градског водовода, причају становници, почео је да се мути и жути пре месец дана, а већ две седмице је такав да вода, која се наплаћује као пијаћа, не сме ни да се окуси, а камоли пије, иако потрошачи, алудирајући на њену боју, примећују како им из славина тече пиво. У ЈКП "Комуналац" у Кули објашњавају да су узрок "слепи кракови" у водоводној мрежи, из којих кроз славине излази накупљени талог. Потрошачи сматрају да би проблем могао да се избегне кад би се мрежа боље одржавала.

- То није први пут да вода из водовода не може да се пије. Зато купујемо флаширану, а ову користимо за прање и купање - каже Марица Мецек из Раднотијеве улице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Липар: Цев сумње јача од бактерије


Ивица Матковски наводи да је вода пуна муља и да се приликом туширања лепи на тело као рђа.

- То се посебно дешава ноћу, кад је мање потрошача на мрежи, па се догађају хидраулични удари, који подижу муљ из водоводних цеви. Осети се да у води има и песка - напомиње Матковски.

Руководилац водовода у ЈКП "Комуналац" Горан Марковић истиче да ово предузеће у систем убацује исправну воду, али се у "чеповима" у Улици Миклоша Раднотија покрећу талог и рђа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - UPOZORENjE ZBOG ZAGAĐENjA: Voda u Kamijevu zabranjena za piće


- За то је крива и дотрајала мрежа у том делу града, која је направљена пре више од 40 година. "Слепи кракови" постоје, јер водоводни систем није прстенаст, да би могао сам себе да испира. Зато смо принуђени да посебно испирамо "чепове", и то је једини начин да се вода избистри - указује Марковић.

Такса се наплаћује, а чишћења нема Фото З. Р.

Матковски, који је запослен у ЈКП у Србобрану, па познаје проблематику, напомиње да је уз испирање водоводне мреже потребно отворити и одмуљне шахте на крају Раднотијеве улице.

- Морају се очистити магистралне, али и кућне линије. Од муља се не виде бројке на водоводним сатовима, јер су то тзв. мокра бројила, потопљена у води - појашњава Матковски.

Најновије загађење воде на периферији Куле обновило је расправу о ставци "трошкови одржавања водоводног прикључка" на комуналном рачуну. Корисник Иштван Нађ наглашава да се за ову таксу, уведену пре више од две године, месечно плаћа 80 динара, али да комуналци досад ником нису очистили шахт. Марковић каже да је такса економска категорија и да ЈКП одржава систем до мерног места, а о шахтовима и свему што је даље од бројила морају да брину сами корисници.


ЗАМЕНА ЦЕВИ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ

- КУЛА има одличну воду за пиће, коју редовно контролише Завод за јавно здравље у Сомбору. Да би се спречило загађење на периферији, потребно је реконструисати мрежу заменом старих челичних и азбестних цеви. Али, о томе не одлучује "Комуналац", него локална самоуправа - рекао је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације