ЧЛАНОВИ Општинског већа у Руми су - после трансфера Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања од 12 милиона динара, те добијене сагласности да се овдашња маса за зараде може увећати од 18 милиона - усвојили први ребаланс буџета и проследили га одборницима локалног Парламента.

Увећaње укупних средстава за плате се односи на исплату запосленима у предшколској установи "Полетарац" која је у септембру и новембру прошле године отворила нове васпитне групе и ангажовала нове раднике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бесплатни уџбеници за 84.348 ученика

- Новина је и то што смо опредељена средства за основно и средње образовање увећали за 15 милиона динара, па ћемо ове године купити бесплатне уџбенике за све прваке - каже први човек Руме Слађан Манчић, напомињући да ће локална самоуправа набавити школске књиге и за све ђаке од првог до осмог разреда чије су породице корисници социјалне помоћи, или имају самохране родитеље, или су треће дете у породици...

За ову сврху је из општинске касе опредељено око седам милиона динара.

Иначе, о домаћинском трошењу сведочи и извештај завршног рачуна лањског општинског буџета.

Приходи и примања су остварени у укупном износу од 1,8 милијарди динара, што са неутрошеним, а пренетим средствима из 2017. износи две милијарде динара. Расходи и издаци су се у истом периоду приближили суми од 1,9 милијарди.

- Готово 40 одсто укупног новца којим је пуњена локална каса потиче од пореза на зараде, што показује да је велики број наших суграђана добио прилику да ради и на тај начин доприноси општинском буџету, те обезбеђује властиту егзистенцију - задовољно констатује Манчић.

БИЛАНС

- БРОЈ запослених у јавном сектору се, у складу са трендом започетим 2013, и даље смањује. На неодређено време је запослена 121 особа, а ту је и 12 привремено ангажованих због повећаног обима посла. Исто важи и за 11 нових у кабинету председника Општине - објашњава начелник Општинске управе Душан Љубишић и каже да ће укупна цифра, због најављених пензионисања, ускоро бити још мања.