Гоша тражи прави колосек

Ј. ИЛИЋ

среда, 12. 06. 2019. у 08:28

Гоша тражи прави колосек

Фото Танјуг

Заказан трећи покушај продаје фабрике шинских возила из Смедеревске Паланке. Већ се пријавили потенцијални купци из Кине, Бугарске, па чак и из Аустралије

ФАБРИКА шинских возила "Гоша" у Смедеревској Паланци је из стечаја - по трећи пут, непосредном погодбом и уз прикупљање писаних понуда - огласила продају. Интересовање је већ показало неколико иностраних компанија, међу којима највише оних из - Кине.

Процењена вредност "Гоше" износи 515 милиона и 727.000 динара, а најважнију имовину чине грађевински објекти, опрема, залихе, удели, акције, лиценце и патенти.

- Заинтересовани морају до 12. јула да уплате депозит од 500.000 евра, или положе првокласну банкарску гаранцију, а продаја ће бити одржана седам дана касније у подне. Судећи по интересовању, очекујем да ће посао бити успешно окончан - каже стечајни управник "Гоше" Аца Митић, без ширих информација о потенцијалним купцима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Гоши" остало да чека банкрот

Незванично, заинтересованих има и у Бугарској, па и Аустралији...

Иначе, "Гоша" је на продају први пут понуђена крајем прошле, а онда и у марту ове године.

Подсетимо, некадашњи гигант у производњи шинских возила је 2007. био продат 2007. словачкој фабрици ЖОС из Трнаве, која је деценију касније своја потраживања пренела на ћерку фирму "ЖОС Зловен", а онда је фабрика продата кипарском "Лиснарту". На крају је потраживања од Словака купила фирма "Консалтинг капитал" из Београда...

Од 2014, фабрика није редовно исплаћивала зараде радницима, нити порезе и доприносе држави, па је у новембру 2017. дуг износио око седам милиона евра. И, стечај је био неминован, тим пре што је колектив из Смедеревске Паланке и према повериоцима "кратак" за око 25 милиона евра.

Фото М. А. Мишић


АПСУРД

БИВШИ власници "Гоше" - словачки ЖОС и кипарски "Лиснарт" - имају статус привилегованих поверилаца. Први купац је, наиме, 2013. имовину фабрике ставио под хипотеку, на основу наводног дуга који је "Гоша" направила у пословању са својим власником из Словачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације