У БЕЛОЈ Цркви, варошици која претежно живи од туризма, у току су последње припреме пред почетак купалишне сезоне, која ће званично бити отворена 15. јуна. Радници ЈП "Белоцркванска језера" већ су у великој мери уредили обале и приобаље на Главном и Врачевгајском језеру, где у јеку сезоне буде и више од 10.000 туриста дневно. Очекују да ће, ако их време послужи, ове године забележити и рекордан број ноћења.

Лане је, упркос кишовитом јуну и јулу, због чега су бројни гости у том термину отказали већ заказане викенд аранжмане, регистровано 18.100 ноћења, што је веома близу рекордној 2017. години. "Извукао" их је топао август, па су од боравишних такси, које износе минималних 50 динара дневно по особи, зарадили 672.000 динара.

- Та статистика би била и двоструко боља да госте пријављују сви који изнајмљују кревете - истиче Новица Јовановић, директор ТОО Бела Црква. - Цена боравишне таксе је најнижа у Србији и нећемо је повећавати, управо да тиме не бисмо оптерећивали туристе и угоститеље. Зато апелујемо на њих да измирују обавезе, јер ће туристички инспектор, ког је локална самоуправа лане ангажовала, редовно контролисати терен.


Сви који се одлуче да ово лето проведу на чувеним белоцркванским језерима, моћи ће да уживају у кристално чистој тиркизној води, којој недостаје само со, да би била као море. Надлежни кажу да би уз минимално филтрирање могла чак и да се пије. Шљунковите плаже су уређене, орезано је дрвеће у шумовитом приобаљу, а покошена је и подводна вегетација, која им је претходних година задавала велике муке, јер је достизала скроз до површине и купачима се уплитала у ноге.

- Са тим проблемом се сусрећемо тек у последњих седам година, откако је ниво подземних вода почео да опада, па сунце лако допире до дна, што погодује бржем расту подводне траве. Зато смо и купили амфибију, која нам омогућава да косимо на дубини од 1,8 метара од површине. Срећом, сада смо то радили само местимично, јер вегетација није букнула, с обзиром на то да је вода била замућена услед киша, а водостај нешто виши - објашњава Сава Стефанов, директор "Белоцркванских језера".

Фото Град ЗР

Амфибију у Србији, иначе, имају још само у Београду и на Палићу, због чега је Белоцрквани често користе и услужно.

ТЕШКО ДО КРЕВЕТА

ТУРИСТИМА је у Белој Цркви на располагању око 600 постеља - 300 у домаћој радиности, око 70 у пансионима, шездесетак у бунгаловима, а остатак у три категорисана аутокампа. Цена смештаја је, шта год изабрали, око 1.000 динара дневно по особи. У ТОО препоручују да се благовремено резервише, јер се током викенда тешко долази до слободног кревета.