ДОМ ЗДРАВЉА У КУЛИ БЕЗ СПЕЦИЈАЛИСТА: Имају опрему, фале лекари

З. РАЈИЋ

уторак, 11. 06. 2019. у 06:51

ДОМ ЗДРАВЉА У КУЛИ БЕЗ СПЕЦИЈАЛИСТА: Имају опрему, фале лекари

Нова зграда и опрема ДЗ Фото Милић Вуловић

Добили нову зграду и модерне апарате, али им недостају специјалисти. За гинеколога, интернисту и психијатра конкурс стално отворен, али се нико не јавља

ДОМ здравља у Кули је крајем прошле године добио нови објекат специјалистичких служби, за који је обезбеђена најмодернија опрема, али недостају лекари. Општина са око 20.000 особа женског пола старијих од 15 година требало би, према важећем нормативу, да има три гинеколога, а запослен је само један. ДЗ је остао без психијатра, који је отишао у пензију, као и без интернисте, јер је један од двојице дао отказ и отворио приватну поликлинику.

- Локална самоуправа, као оснивач ДЗ, ребалансом буџета је обезбедила новац за допунско ангажовање гинеколога и интернисте из других здравствених установа. Гинеколог од претпрошлог месеца два пута недељно долази из суседне општине Оџаци да помогне стално запосленој колегиници. Сад смо у потрази за интернистом, за рад два-три пута седмично као гостујући специјалиста - наводи директор ДЗ др Жарко Шевин.

Кулски ДЗ је дуго, до повратка докторке са специјализације, био без иједног гинеколога, јер се на конкурс нико није јављао, иако је уз посао нуђен и стан, па је по уговору на одређено време, који је обнављан, био ангажован пензионисани лекар.

Прочитајте још - Зграда Дома здравља у Кули чека дозволу

- Стан више не иде уз посао, јер је у склопу Здравствене станице у Црвенки, одакле се гинеколошка амбуланта преселила у ново здање специјалистичких служби у Кули - напомиње др Шевин.

ИНТЕРНИСТА ПРЕЧИ... ПРОШЛОГ месеца је из Куле на специјализацију кренуло шест лекара - два из опште медицине и по један из психијатрије, оториноларингологије и педијатрије. Шести је био предвиђен за дерматовенеролога, који такође недостаје, али је закључено да је прече да специјализира интерну медицину.

Он истиче да је ДЗ досад безуспешно покушавао да за стално запосли и психијатра и интернисту, али их на тржишту рада нема. Као психијатар је, по основу допунског рада, наставио да ради лекар који је отишао у пензију. ДЗ је задржао и пнеумофтизиолога, иако је држава угасила ову специјалност и уместо ње увела пулмологију, као супспецијалност интерне медицине.

- Одређено је да пулмолог може да ради само у секундарној здравственој заштити, а не у примарној, то јест у ДЗ, али око 40.000 пацијената нисмо могли да оставимо без плућног лекара, поготово зато што је малигнитет у порасту. Од 12 пацијената из наше општине упућених од почетка ове године у Институт за плућне болести у Сремској Каменици, код седам је откривен канцер - предочио је др Шевин.

ОФТАЛМОЛОГ

ДИРЕКТОР Шевин наглашава да се дефицит специјалиста може надоместити упућивањем лекара опште праксе на специјализацију или њиховим довођењем из других установа, давањем бољих услова. Тако је обезбеђен офталмолог, који је пре тога радио у ДЗ у Србобрану.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације