ПРОЈЕКАТ под називом "Заврши започето", којим Економски факултет Универзитета у Нишу жели да помогне академцима чије се студирање одужило преко сваке мере је покренут 1. октобра прошле године, а досад је од 135 пријављених дипломирало њих 12.

- Ово је једна од ствари по којима смо јединствени не само у Нишу, већ и у Србији - каже декан проф. др Тадија Ђукић. - Водили смо рачуна о томе да настава буде организована викендом, када су такозвани вечити студенти слободни, јер смо свесни чињенице да су многи од њих у међувремену, и без дипломе, засновали радни однос. И, признајем, позитивно смо били изненађени када нам се одазвало чак 135 њих, па смо, због великог интересовања које премашује наше тренутне просторне капацитете, морали да обуставимо пријем. Ипак, одлучни смо у намери да наставимо проналажење свима прихватљивог решења, тим пре што су добру вољу да коначно окончају студије показали не само они који су се током минулих година одселили из Ниша, већ и људи који су ухлебљење пронашли у иностранству...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОДАЈА ДИПЛОМА ЦВЕТА: Студирали економију, а докторирали медицину

Први човек Економског факултета у Нишу, уз напомену да одлуку није донео сам, посебно наглашава и то да су сви професори радо прихватили додатно ангажовање.

А, међу "вечитима" је и Сунчица Јовић (37), која је бруцош била још 2001. и досад би сигурно дипломирала да јој се није "десило" друго стање. Уместо дипломе је добила девојчицу, а онда пронашла себе на радном месту књиговође, па је повратак на факултет досад био у другом плану.

- Била сам одушевљена када су ме позвали и питали да ли бих наставила, јер су ми до дипломирања била преостала само три испита. Схватила сам да је ово прави тренутак и нисам много размишљала, а када сам и то завршила, сада спокојно очекујем друго дете и већ сам самој себи обећала да ћу се у перспективи посветити и мастер студијама - каже Сунчица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Моји студенти не чекају на бироу

ЧАК 500 "КАНДИДАТА"

ПРОФ. др Ђукић каже да се процењује како чак 500 времешних академаца може да се третира као "вечити студент", па ће наставити започету праксу названу "Заврши започето".

- За почетак смо окупили оне којима недостаје највише пет испита, али нас резултати с почетка програма охрабрују да помажемо и онима који имају мало више "материјала" до дипломског - закључује декан Економског факлутета Универзитета у Нишу.


ОЛАКШИЦА

СТУДЕНТИМА којима је до дипломског остало пет испита је омогућено да обнову године у износу од 40.000 динара плате у девет рата.