ЗАХВАЉУЈУЋИ регулацији реке Ресаве и водотока другог реда, свилајначка општина је недавно била поштеђена катастрофалне поплаве, па су сви у овом делу Србије пресрећни због чињенице да се овде није поновила по злу упамћена 2014.

Из фондова Европске уније и Владине Kанцеларије за управљање јавним улагањима, за ове намене је потрошено више од 500 милиона динара, али се исплатило...

- Показало се да где год је урађена ваљана регулација, у граду или по селима, ту проблема није било. Значи, донације Европске уније и Владе Србије су дале жељени резултат, али има још много посла који треба урадити да би сва села на територији свилајначке општине била безбедна - каже први човек локалне самоуправе Предраг Милановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Потопљена села код Свилајнца, провала облака у Поморављу, одводи тесни за падавине (ФОТО/ВИДЕО)

Притом, саговорник "Новости" подсећа и на то да је регулација водотока дуготрајан процес, а још је теже ако се зна да претходне три деценије ништа није рађено на превентиви. Прави посао је, сазнајемо, започет тек после великих поплава 2014, па је свима јасно да није све могуће обавити за само пет година.

Ипак, Милановић је уверен у то да ће најкасније до 2022. на територији Свилајнца бити решени сви проблеми везани за регулацију тока реке Ресаве и водотока другог реда.

- Безбедност је већ сада, свакако, подигнута на значајно виши ниво, између осталог и захваљујући сарадњи јавног предузећа "Србијаводе", Сектора и Штаба за ванредне ситуације, те локалних и републичких јавних предузећа - закључује Предраг Милановић.