ИАКО им је цена "никад нижа" - од два до два и по евра по килограму живе мере - око 30.000 пештерских јагњади изузетног квалитета овог пролећа нема ко да откупи, па сточари страхују да ће морати да их хране све до јесени, а можда и током зиме.

Председник Удружења фармера у Карајукића Бунарима на централном Пештеру Фехим Куртовић каже да су једини купци - накупци из Црне Горе који нуде врло нису цену, јер знају да немају конкуренцију и да су сточари принуђени да благо продају и буквално за багателу.

Прочитајте још: Ливаду забелило скоро 1.500 оваца и јагњади (ФОТО)

- Никада није било да су телад двоструко скупља од јагањаца, а сада је чак и у локалним кафанама телетина знатно скупља од јагњетине - каже Куртовић. - С обзиром на то да је започет пласман говедине у Турску, младу телад за тов на Пештеру откупљују кланичари из Шапца и одвозе у Срем, односно друге делове Војводине где их тове и припремају за извоз у ову земљу. Упркос очекивањима овдашњих сточара и кланичара, из овог краја пут Турске још није отишла ни тона меса, нити има изгледа да ће се то ускоро догодити.