ВЕЛИКА изложба под називом "Чувари културне баштине", уприличена поводом 70 година постојања Народног музеја у Лесковцу, те отварање "Дечјег музејона", поставке под мотом "Срби и Французи - браћа по оружју" којом је Србија у Паризу обележила век од завршетка Великог рата, те прилагођавање дела сталне поставке слепим и слабовидим особама су само неки од разлога због којих је поменутој установи културе у граду на Ветерници припала награда "Михаило Валтровић".

Проглашавајући Лесковчане за најбоље у прошлој години, Музејско друштво Србије је одало признање "резултатима који по стручном и научном значају представљају истакнути допринос развоју културе". Лесковачки Народни музеј је, тако, поновио успех од пре четири године, када се дичио делом нове сталне поставке назване "Времеплов лесковачког краја", те се великом изложбом на тему "Југ Србије у Великом рату" представио и београдској публици. Лане су, такође, у престоницу "донели" и причу о ратном путу легендарне Моравске дивизије.

- Овогодишња награда има још већи значај јер је у конкуренцији био и Народни музеј у Београду, а ми смо се пласирали испред те националне институције - каже директор лесковачке установе за понос Мира Ниношевић. - Драгоцено нам је и то што смо изградили колективни дух који је неопходан да би се реализовали овако велики пројекти. Притом, не запостављамо ни рад у оквиру друге фазе обнове сталне поставке.

ВАЛТРОВИЋ

НАГРАДА коју Музејско друштво Србије додељује сваке године носи име нашег првог музеолога Михаила Валтровића (1839-1915). Овај археолог, архитекта и историчар уметности је упамћен као члан Српске краљевске академије, професор Велике школе, управник Народног музеја и оснивач Српског археолошког друштва, а поставио је и темеље систематском сакупљању споменика културе у Србији.

БРАВО ЛЕСКОВЧАНИ су и један од најуспешнијих учесника пројекта названог "Музеји за 10", с обзиром на то да је њихове поставке на три локације видело око 6.500 људи. Одлична посећеност је обележила и овогодишњу манифестацију под називом "Ноћи музеја", а овде су посебна атракција програми који пружају могућност за активно укључивање публике, те су изузетно занимљиви и најмлађима.

ИМЕНА ЗА НЕЗАБОРАВ

У ГРАДУ на Ветерници се поносе и тимом археолога који чине Смиља Јовић, Владимир Стојановић, Јулијана Пешић и Владимир Стевановић - аутори изложбе под називом "Тајне археолошких депоа". Иначе, лесковачкој установи је пре неколико година признање одао и Национални комитет међународног савета музеја са седиштем у Паризу, прогласивши историчаре Миру Ниношевић и Верољуба Трајковић за кустосе године, високо ценећи достигнућа њихове поставке назване "Златно доба Лесковца".


Прочитајте још: Позив на твист и чајанку