ПОБЕДНИК јубиларне, 20. Косидбе на Плавинцу крај Смедерева, одржане у недељу, у организацији Удружења косача "Плавинац", био је Вук Вучковић из Чачка, други је Славиша Пуповић из Пљеваља, а трећи такође Пљевљак Радмило Ћуковић.

Од прве "Косидбе" на Плавинцу која је окупила тек петнаестак косача, до јубиларне 20. са више од стотину учесника, ово је постала једна од најмасовнијих манифестација овог типа у Европи која баштини традицију. Све је остало исто, само је косача све више, а већина мајстора овог посла овде је сваке године, те више нису такмаци, већ пријатељи.

- Ту су наши стари пријатељи из Црне Горе и Републике Српске, и наравно из Србије - каже Драган Роган, председник Удружења косача "Плавинац".

Ни победа овде није најбитнија, иако се мери умешност, брзина и лепота откоса. Битније је дружење и чување косе од заборава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бритке косе "севале" на Плавинцу (ФОТО)

После дефилеа учесника, химне и заклетве, косачи су у ревијалном делу, покосили падину Горански гај, место где су горани 1995. године пошумили четиристохиљадити хектар шума у Србији и о којој се целе године брине овдашње Удружење косача.

Међу косачима било је времешних стараца, пар припадница нежнијег пола и један десетогодишњи дечак са косом прилагођеном његовом узрасту.


Након овога, одржано је и финално надметање двадесетак косача. Они су косили двадесетак метара дугачку стазу, а судије су, осим брзине, оцењивале технику и квалитет откоса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Косидба за Младића и гардисте

У очувању народне вештине и обичаја, и пријему неколико стотина гостију, помогло је стотинак активиста и волонтера. Косидби је присуствовала и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.


ГУРМАНЛУЦИ

НАКОН такмичења, за госте је приређена гозба и славље.

А за све посетиоце, по традицији, служени су и бесплатни гурмански специјалитети из котлића на отвореном - чорбаст пасуљ, гулаш, рибља чорба.