ВИТЕШКИ МЕГДАН У ЛАЗАРЕВОМ ГРАДУ: Ново средњовековно венчање

С. БАБОВИЋ

субота, 08. 06. 2019. у 14:54

ВИТЕШКИ МЕГДАН У ЛАЗАРЕВОМ ГРАДУ: Ново средњовековно венчање

Слађан и Јелена, Фото Приватна архива

Крушевац ће у недељу обележити ново издање "Витешког мегдана у Лазаревом граду"

КРУШЕВЉАНИ Јелена Милановић (30) и Слађан Миленковић (36) ће се у недељу венчати на јединствен начин: у средњовековним духу, под окриљем традиционалне манифестације назване "Витешки мегдан у Лазаревом граду". Реплике хаљина из 14. века су спремне, при крају је и припрема аутентичне трпезе по рецептима из старог Крушевца, а витезови, оклопници, стреличари, коњаници, барјактари... сви који ће бити део оригиналне церемоније пристужу још од петка.

Јелена каже да су грађанско склапање брака заказали истог дана од 11 сати, а потом ће се са кумовима упутити до Археолошког парка и Лазарице.

Посебно место током венчања ће имати Слађанов десетогодишњи син Филип, који ће носити плашт са мачем, као мали витез, те Јеленина два лета старија ћерка Милица (12) којој је намењена "улога" дамице са круном...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - На мегдану витезова више од 10.000 људи, као у средњем веку венчала се три пара (ФОТО)

У име младожење, јабуку ће гађати чланови клуба под називом "Царска стрела", одежде је дизајнирао професор Петар Миладиновић, а трпезу у парку, већ традиционално, припремају кувари из "Конака".

ДЕЦА У ПРВОМ ПЛАНУ

СРЕДЊОВЕКОВНА престоница Србије "Витешки мегдан у Лазаревом граду" организује по четврти пут, у оквиру "Видовданских свечаности" којима се обележавају Дан града основаног 1371, те 630 година од Косовског боја. Директор Туристичке организације Крушевца Сузана Милосављевић најављује да ће у фокусу посебно бити малишани, за које су осмишљени бесплатна школа јахања, уметничке радионице, спектакл са ватром и мачевањем, карневал...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације