Наша историја, наша сећања и у Свилајнцу

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

субота, 08. 06. 2019. у 07:54

Наша историја, наша сећања и у Свилајнцу

Председник Милановић (у средини) са гостима на отварању Фото СО у Свилајнцу

Још живи сећање на солидарност српских и француских војника

У СВИЛАЈНАЧКОМ Центру за културу је отворена путујућа документарна изложба под називом "Наша историја, наша сећања", посвећена неговању успомена на ослобађање Србије 1918, односно солидарност наших и француских војника током Великог рата.

Члан Општинског већа Ивана Нешић каже да ће несвакидашња поставка пред овдашњом публиком бити до краја јуна, а један од повода за њено гостовање је и победе ученика ОШ "Бранко Радичевић" из Седлара на такмичењу одржаном у Француском институту, у оквиру пројекта под називом "Франкофони хоризонти".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАЈЕДНИЧКА ИСТОРИЈА, ЗАЈЕДНИЧКА СЕЋАЊА: У КЦНС приређена изложба о солидарности српских и француских војника кроз историју

У сарадњи са Општином, поставку су реализовали Француски институт у Србији, уз подршку из Париза, те овдашња фирма "Шнајдер електрик". Укључене су биле и локалне самоуправе, те архиви и музеји из Београда, Кладова, Књажевца, Лесковца, Неготина, Ниша, Пирота, Прокупља, Врања и Зајечара, а уторски тим чине историчар др Станислав Сретеновић и архитекта-конзерватор др Александар Мирић.

ПРИЈАТЕЉИ

ПРВИ човек Свилајнца Предраг Милановић је посебно истакао чињеницу да се пријатељство са Француском кроз историју потврдило више пута, па и 2014, када је ова земља помогла у санирању последица поплава.

Отварању изложбе је присуствовао и први саветник амбасадора Француске у Србији Николас Фај.