ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Море ђубрета слило се у језеро

С. БАБОВИЋ

06. 06. 2019. у 20:39

ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Море ђубрета слило се у језеро
Борба са последицама поплава на акумулацији Ћелије, одакле се Расински округ снабдева водом. Водоснабдевање грађана ниједног тренутка неће бити угрожено

Екипе Одељења за ванредне ситуције, ЈКП Водовод и Рибочуварске службе "Расина-плус" успели су да одбране језеро Ћелије, које се налази на 30 километара од Крушевца и одакле се град и више општина Расинског округа снабдевају водом. Услед поплава и бујања река, гомиле смећа органског и неорганског порекла улиле су се у акумулацију из Расине на територији суседне општине Брус.

- Најпре је постављена баријера како бисмо ургентно заштитили водозахват, а онда су екипе ЈП "Србијаводе" приступиле монтирању тзв. балерине, завесе која сасвим ограђује прикупљену депонију на површини - објашњава Душан Тодоровић, начелник Одељења за ванредне ситуације Градске управе Крушевац. - Сада имамо дуплу заштиту језера. Искуство из 2014. године нам је помогло да се изборимо и са овом ситуацијом.

Око 500.000 кубика смећа прикупљено је на језеру Ћелије у великим поплавама пре пет година. Након ове еколошке катастрофе дошло је до новог гомилања отпада 2016. године, али значајно мањих размера. Тада је из језера извучено око 2.000 кубика. Колико ће сада смећа бити камионима одвезено са обала језера биће познато највероватније у понедељак, када ће се приступити и тим активностима.

Прочитајте још - Под водом око 3.000 хектара земље; Штета у Трстенику већа него 2014. (ФОТО)

- Водоснабдевање ниједног тренутка није било угрожено - напомиње Саша Антић, извршни директор ЈКП "Водовод Крушевац". - Одреаговали смо чим смо добили информацију да неколико дивљих депонија из Бруса река Расина носи ка језеру. Нажалост, ово је слика која се скоро сваке године дешава у време појачаних атмосферских падавина, јер све што се налази у приобаљу Расине креће бујичним током и заврши на површини језера. Спремни смо за ове ситуације.

Пластична амбалажа и отпад, кошнице, грање, кесе, "заробљени" су после неколико сати борбе и враћени су у горњи део језера. Јавни радови сваке године укључе и додатно чишћење акумулације, а помогли су и овога пута да се драма од пре пет година не понови.

Језеро Ћелије налази се на територији Крушевца и Бруса у воденој дужини од око 12 километара. Захваљујући технологији у преради сирове воде у Фабрици у Мајдеву недалеко од језера, здрава пијаћа вода је скоро загарантована, упркос честим загађењима и сада већ редовном појавом "цветања" језера. Надлежни се надају скорој изградњи постројења за пречишћавање река која се из Блаца и Бруса уливају у језеро.

БОГАТСТВО НА УДАРУ

ЈЕЗЕРО Ћелије има површину од три кавадратна километра и у просеку садржи око 50 милиона кубика воде. Чак 20 врста водоземаца и гмизаваца, више од 300 врста сисара и 11 врста птица и разнолика флора живи код ове акумулације првог реда. Неодговорно понашање према овом водном богатству, илегална градња у приобаљу, коришћење моторних пловила, загађење из река са територија суседних општина угрожавали су језеро претходних година.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Gradimir Radivojević

06.06.2019. 21:53

Ovo je lice naše nebrazovanosti i nekulture, ovo možete da vidite u svakom delu Srbije, sramota !

Ekspert

06.06.2019. 23:43

@Gradimir Radivojević - Nekultura se formira ili menja na drzavnom nivou. Zasto jos u Srbiji nema naplate povratne ambalaze u plastici? Kasni se 30 godina!

Мр Радомир Шћепановић

06.06.2019. 21:56

Прљава Србија! Свака прехрамбена продавница као у ЕУ треба да откупљије коришћене лименке, пластичне флаше, стаклене флаше или тегле!

Sparta

06.06.2019. 22:08

300 vrsta sisara i 11 vrsta spartanaca.. dokle sa stamparskim greskam i vuchic like preuvelicavanjem? Ako ni o ekologiju vise ne moze da se cita bez pompe onda zdravo djaci. Ko zanji ostane nek ugasi svetlo.

JUGO

06.06.2019. 22:09

Nuje to samo tako u Srbiju to je svudan na svetu tako ovde kod mmene u skandinaviju jos gore izgleda uvek je predemet za razgovor i ovde cak ljudi bacaju smesece od kuce po puteve nemoj da mislite da je sve na zapat kulturno xexe ovde ima i gore stoke nego kod vas..

Миро Марковић

06.06.2019. 22:17

Ех, моји Срби! Када видите ово ђубре, немате право да за то кривите Немце, ни Американце нити било ког другог. Ви то радите из потаје, јер вам баш "пуца прслук" за оно што није ваше. Не схватате да је све ваше па чак и оно што је "друштвено". Друштво је - то смо сви ми. Нама не треба непријатељ. Ми смо сами себи најцрњи непријатељ. Кажем "такви смо - какви смо". Из овога примера видимо да смо гори од стоке. Стока не уништава природу, јер то само људи раде. Национална срамота!

Ivan Ilic

06.06.2019. 22:26

A Blatasnica koja ide iz Blaca a uliva se u jezero???? Svi znaju ko zagadjuje ovu reku gde vise uopste nema zivota a nista se ne preduzima!!!! Ona je najveci problem jezera.

rade ger

06.06.2019. 23:05

Narod ne vaspitan, a odgovorni nista ne rade a primaju plate. Jadna priroda sa ovim divljacima.