РЕНЕСАНСА У ВАЗНЕСЕЊУ: Слава града Лозница и храма на Лагатору (ФОТО)

В. Митрић

четвртак, 06. 06. 2019. у 14:15

РЕНЕСАНСА У ВАЗНЕСЕЊУ: Слава града Лозница и храма на Лагатору (ФОТО)

Фото В. Митрић

Спасовдан је и слава Руњана, једног од највећих и најлепших села овог дела Србије, а Јадрани су, увек, били поносни што је славе кад и Београђани, Бањалучани и некада Книњани

Литургијом и ломљењем славског колача, у четвртак је прослављена слава града Лозница и овдашњег новог храма посвећеног Вазнесењу Господњем, на Лагатору, некадашњем имању Вука Стефановића Караџића, чија је крипта постала за овај део Србије, али и део РС, како је недавно рекао академик Матија Бећковић, по одржавњау културних садржаја, као храм Светога Саве за Београд.

Спасовдан је и слава Руњана, једног од највећих и најлепших села овог дела Србије, а Јадрани су, увек, били поносни што је славе кад и Београђани, Бањалучани и некада Книњани. И кад је комунистичка власт била на врхунцу моћи, у Лозници је слављен Спасовдан, као у оближњим Руњанима, наравно више захваљујући одважним и храбром верницима, него свештеницима, којима је требало година и година, и то када је дошло до смене генерације мешу њима, да покрену литију кроз град.

-Богу хвала сложно и саборно годинама са градом славимо и славу града и нашег храма, који градимо у љубави и слози, срећни што смо на истом, Христовом путу, и што се празнику, попут овог, радују посебно млади и деца – каже прота Милан Алексић, који је одрекао, пре више година, као и његове колеге Јован Павловић, Дејан Павловић, Бобан Пурић и Зоран Зока Петровић новца са целивајућих икона, како би храм, посвећен Вазнесењу Господњем био што пре урађен.

Прочитајте још - БЕОГРАД СЛАВИ СПАСОВДАН: У литији учествују бројни грађани

Чинио је то, неколико година, још један број свештеника, који су се, потом, тог новца одрекли у корист манастира Богоштица, задужбине владике Лаврентија, а потом, после поделе Црквене општине, одлучили да новац узимају за себе, на што, наравно, имају право.


фото В.Митрић


Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, каже да је „градска слава, увек дана за посебно радовање овдашњих људи, а посебно у овом времену када и црква и град доживљају ренесансу каква се само може да пожели“.


фото В.Митрић


-Наша градска власт и свештенсто, са верујућим народом, и ове године светкујемо Спасовдан, када су иза нас велики резултати рада и „обичном“ животу и на „њиви Господњој“ -каже Петровић, који је истакао и радовање што је Јадар добио свеца, Стефана Јовановића Троношкок, нову цркву, што ће, ускоро, добити још две освештане, али и што је од заборава сачуван чувени епископ Валеријан Стефановић.

фото В.Митрић


фото В.Митрић
фото В.Митрић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације