МОДЕРАН ОБЈЕКАТ ПОНОС ВЛАСОТИНЦА: Отворена реконструисана и дограђена зграда Културног центра

И.Митић

06. 06. 2019. у 10:45

МОДЕРАН ОБЈЕКАТ ПОНОС ВЛАСОТИНЦА: Отворена реконструисана и дограђена зграда Културног центра

Фото И. Митић

Министар поручио да је отварање установе културе једнако отварању фабрике
ВЛАСОТИНЦЕ – Власотинчанима је сада на располагању реконструисана и дограђена зграда Културног центра чиме је остварена намера локалне власти да својим суграђанима приушти модеран мултифункционалан објекат у коме ће се одржавати најразличитији културни догађаји, али и велики скупови из других области друштвеног живота. Пројекат реконструкције и доградње зграде Културног центра под називом „Дијалекат“ део је програма „Градови у фокусу“ који су са 52 милиона динара солидарно финансирали надлежно министарство и локална самоуправа.


Обновљена и дограђена зграда власотиначког Културног центра пружа велике могућности, а степен њене искоришћености зависиће од креативности културних радника које у овој средини не мањка. Поред модерно опремљене сале са 178 места и конференцијске сале, савремени радни простор добили су и запослени. Јучерашњој свечаности присуствовао је и министар културе Владан Вукосављевић и том приликом истакао да је отварање установе културе једнако отварању једне велике фабрике.


- То је фабрика културе и духа, културних стремљења и уживања. Отварање оваквог центра је велики подухват и за локалну самоуправу и за министарство – оценио је Вукосављевић.


Председник општине Зоран Тодоровић признао је да су грађевински радови, из објективних разлога, трајали дуже него што је планирано, али је нагласио да су сви напоре окончани на понос Власотинчана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Етнографски музеј гостује у Власотинцу


- Најважније је да смо пројекат успешно привели крају и да сада можемо да се квалификујемо за организацију великих и озбиљних скупова на задовољство наших суграђана – поручио је Тодоровић.Директор Културног центра Бобан Димитријевић изразио је уверење да ће нова зграда допринети побољшању културне понуде, а општински већник, задужен за културу, Зоран Стаменковић верује да ће Власотинчани, од јесени у новој гради, гледати и позоришне представе. Упоредо са грађевинским радовима у Власотинцу су вредно радили и на другом сегменту пројекта који се односи на очување говора овог краја односно призренско-тимочког дијалекта.


- Често се срећемо са тим да се наши људи стиде свог говора када су ван места живљења због чега смо на различите начине анимирали младе људе да стварају на дијалекту и добили фантастичну повратну реакцију аутора, али и грађана – закључила је Маја Марковић, менаџер пројекта.


Врата новог Културног центра остала су отворена дуго после званичног отварања. Грађани су могли да обиђу објекат, а за то време у сали су емитовани документарни филмови вишеструко награђиваног аутора Небојше Илића Илкета, иначе радника власотиначког Културног центра.ДИЈАЛЕКАТ


Власотиначни су у оквиру овог пројекта спровели и конкурс за најбољу песму, причу и видео-клип на призренско-тимочком дијалекту. Објављена је и Антологија савремене поезије на овом дијалекту под називом „Оратим да не патим“. Она садржи 45 песама 30 песника који живе или су пореклом са ових простора, а издат је и кувар са рецептима на дијалекту.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације