ПРЕ 78 година, Смедерево је било готово збрисано са лица земље, а стравична експлозија немачке муниције ускладиштене у Тврђави је заувек однела готово половину тадашњег становништва. Пустош је била толика да је власт била надомак одлуке да исели преживеле, те град подигне на неком другом месту, али је Смедерево, ипак, преживело!

А, када је тог 5. јуна 1941. експлодирало 400 вагона муниције, на град се сручило 4.000 тона камења из зидина Тврђаве, ударни талас се кретао 5.000 метара у секунди, а детонација је имала јачину од око десет милиона коњских снага - што је јачина атомских бомби које су четири године касније бачене на Хирошиму и Нагасаки.

Од 2.393 куће, без оштећења је остало тек њих 25, а и данас се нагађа да ли је погинуло 2.000 или чак 4.500 људи. А у заједничку гробницу је са 485 идентификованих жртава сахрањено и још око 250 безимених.

Прочитајте још - СВЕДОЧЕЊЕ О РАЗАРАЈУЋОЈ ЕКСПЛОЗИЈИ НЕМАЧКЕ МУНИЦИЈЕ 1941. ГОДИНЕ: Смедерево као српска Хирошима, град сравњен са земљом

Безимени су, по свему судећи, и кривци за ову трагедију. Наиме, најпре је било саопштено да се муниција самозапалила услед високе температуре, али је тога дана било измерено само 26 степени. Онда су Немци оптужени за немар, али поједини историчари тврде да је то, заправо, била диверзија комуниста који су желели да ослабе ратну машинерију Трећег рајха. Како год било, ниједно место у Србији током Другог светског рата није доживело толико разарање у једном дану, па се у Смедереву успомена на жртве чува у оквиру "Дана незаборава", током којег се служи парастос испред спомен-костурнице, те полажу венци на споменик назван "5. јун".

ЖРТВЕ ИЗ ВОЗА

НА железничкој станици је од око 1.200 путника воза бр. 4714 преживело само њих 20. А, међу погинулима је било и 17 глумаца Српског народног позоришта из Новог Сада, те 41 ученик Гимназије из Смедерева, који су кобног дана преузимали дипломе...