КРИВИЧНА ЗБОГ ОТРОВА: Фирми из Новог Сада прети одузимање дозволе за рад

Р. ШЕГРТ

четвртак, 06. 06. 2019. у 07:54

КРИВИЧНА ЗБОГ ОТРОВА: Фирми из Новог Сада прети одузимање дозволе за рад

Отпад у кругу "Хемика" / Фото Р. Ш.

Мимо прописа, у Кикинди одложено 300 тона отпада, а одговорној особи новосадске фирме одређено је полицијско задржавање до 48 сати

ОДГОВОРНОЈ особи новосадске фирме, која је у дворишту некадашњег "Хемика" у Кикинди мимо прописа ускладиштила опасни отпад, одређено је полицијско задржавање до 48 сати, саопштила је полиција. Како "Новости" незванично сазнају, реч је о "Еко-Хемику" из Новог Сада, а осумњичен је В. Б. (25), који се терети за кривично дело уношење опасних материја у Србију и недозвољену прераду, одлагање и складиштење.

Санкције су уследиле јер је ова фирма, кршећи закон, у кругу бивше хемијске индустрије одложила око 300 тона опасног оптада. "Еко-Хемик" од јула 2017. године има дозволу за одлагање одређене количине опасних матрија на овој локацији, али само у једном објекту. Међутим, на овом месту одложено је много више отпада и на већем простору него што је дозволом прописано. На локацији је затечено и мобилно постројење за третман отпада, о чему ће Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине обавестити Републичку инспекцију, јер је то у њеној надлежности.

- Та фирма је кршећи законске норме, на више места у дворишту "Хемика" сместила токсичне материје. На отвореном простору затечено је око 290 тона отпада, а још десет налази се у објекту, за који оператер нема дозволу. Највероватније је реч о амбалажи од пестицида, растварача и лепкова, а има и теченог отпада у бурадима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Новосадска фирма у Кикинди незаконито ускладиштила 300 тона опасног отпада (ФОТО)Узорке затеченог отпада узео је Институт "Мол" из Старе Пазове и за неколико дана надамо се резултатима. Уколико мерењима потврдимо загађење терена, наложићемо деконтаминацију, а Новосађанима одузети дозволу - наглашава Немања Ерцег, помоћникпокрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине.

Отпад је складиштен овде у дужем периоду, а полиција је у петак, 31. маја, покренула истрагу. У дворишту некадашњег "Хемика" има више закупаца различитих делатности, али је отпад новосадске фирме затрпао већину простора.

- Транспорт опасног отпада мора да се најави три дана раније, али надлежне службе о овоме нису имале најаву - објашњава Ерцег.

ЗАРАД ПРОФИТА КРШЕ ПРОПИСЕ

- ЗАРАДА је главни разлог за овакво понашање оператера. Фирме које складиште опасни отпад, у циљу што већег профита, преузимају и већу количину од оне за коју имају дозволу за одлагање и третман. У последњих годину-две, одузели смо неколико дозвола за рад, па је и оператера сада мање - објашњава Ерцег.